ACV Verbond Brussel-Halle-Vilvoorde vertrok met enkele honderden manifestanten vanuit de Pletinckxstraat. Ze werden daarbij begeleid door een jonge percussiegroep die bij het koude weer voor de nodige opwarming en ambiance zorgde. Bekijk hier de sfeerbeelden in slideshow. Je kan via het fotoalbum ook jouw favoriete foto bewaren op je eigen computer.
Een overzicht van de acties van het ACW en haar deeltakken (ACV, ...) in Brussel-Halle-Vilvoorde
maandag 17 december 2007
Terugblik op betoging Red de Koopkracht en de Solidariteit
ACV Verbond Brussel-Halle-Vilvoorde vertrok met enkele honderden manifestanten vanuit de Pletinckxstraat. Ze werden daarbij begeleid door een jonge percussiegroep die bij het koude weer voor de nodige opwarming en ambiance zorgde. Bekijk hier de sfeerbeelden in slideshow. Je kan via het fotoalbum ook jouw favoriete foto bewaren op je eigen computer.
donderdag 13 december 2007
Red de Solidariteit bezorgde Guy Verhofstadt 100.000 handtekeningen
dinsdag 11 december 2007
"Haakte jij je ook mee vast?" Terugblik op mensenrechtenketting
Om en bij de 500 mensen stapten, vastgehaakt met een musketon, maandagavond in Brussel van het Vossenplein naar het Justitiepaleis. Ze vormden op die manier een mensenketting en hielden een stille fakkeltocht door de Marollenwijk. Tijdens deze optocht werden namen afgeroepen van syndicalisten, sociale werkers, priesters en advocaten die in het Zuiden vermoord werden omdat ze opkwamen voor anderen. Na elke naam weerklonk een gongslag.
Aan de lift die de Marollenwijk verbindt met het hoger gelegen Justitiepaleis werden beelden getoond en getuigenissen aanhoord van schendingen van de mensenrechten in Colombia, Guatemala en de Filippijnen. Enkele jongeren zorgden voor een spectaculair slot van de manifestatie door aan de achterzijde van het Justitiepaleis de wallen te beklimmen en grote spandoeken met Stop the Killings te ontrollen. De omstaanders scandeerden justice now omdat ze op deze internationale mensenrechtendag gerechtigheid en het stoppen van de moorden vroegen.
Bekijk de fotoreportage hier.
maandag 3 december 2007
“Haak jij je ook mee vast?”
Wat is het gevaarlijkste land voor syndicalisten? Het antwoord vind je hieronder. Opkomen voor een ander en dat met je leven bekopen. Om dat aan te klagen vragen we jou om je maandagavond in Brussel mee te komen vasthaken aan de mensenrechtenketting.
In 2006 werden in Colombia 78 syndicalisten vermoord. Hiermee is het Zuid-Amerikaanse land de gevaarlijkste plaats in de wereld voor vakbondsmensen. “Uit diezelfde cijfers van het internationale vakverbond, blijkt dat er ook in de Filippijnen en in Guatemala syndicalisten vermoord en ontvoerd worden. Vandaar dat de actie van maandagavond zich richt naar deze drie landen”, vertelt Johan Fobelets. Hij organiseert voor het derde jaar op rij in ons land op de internationale mensenrechtendag een protestactie.
Vorig jaar stapten onder het motto Stop the Killings om en bij de duizend mensen naar de Filippijnse ambassade in Brussel. Dit jaar vormt Stop the Killings coalitie met Syndicol, de actiegroep van syndicalisten voor Colombia én met de christelijke arbeidersbeweging Wereldsolidariteit dat veel contacten heeft in Guatemala.
Johan Fobelets was in mei van dit jaar nog in de Filippijnen en onderhoudt nauwe banden met de mensen ginder. “Door onze actie van vorig jaar aan de ambassade en door tussenkomst van het ACV bij de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) dat toeziet op het respecteren van de syndicale en de mensenrechten in de wereld, staat de Filippijnse regering onder druk om een IAO-missie te moeten aanvaarden die het moorden in de Filippijnen zal onderzoeken”, aldus Johan Fobelets.
Musketons
Over de actie van maandagavond 10 december om 19u30 in Brussel, vertelt de organisator het volgende: “we gaan een mensenrechtenketting maken van de traditioneel armere buurt van Brussel, het Vossenplein in de Marollen, naar de letterlijk hogere buurt waar het justitiepaleis is. Aan die mensenrechtenketting kan jij je vastmaken met een musketon. Dat is een metalen ring met een verende pin waarmee klimmers zich vasthaken. En we weten dat de syndicalisten ginds die musketons ook nodig hebben voor hun eigen veiligheid. Dat is de symboliek van de actie. Door je vast te haken, ben je solidair met syndicalisten, mensenrechten-activisten, priesters en advocaten die in het Zuiden bedreigd en vermoord worden. En aan het Brusselse justitiepaleis gaan we gerechtigheid vragen met woorden en met beelden. Elke musketon wordt er voor de symbolische prijs van 1 euro verkocht.”
Auteur: Filip Bellemans (Bron: Visie, nr. 34 - 07-12-2007, blz 17)