woensdag 29 februari 2012

Europa redt de banken, maar vergeet de burgers!




"Europa redt de banken, maar vergeet de burgers!", een mooie uitspraak van ACV-voorzitter Marc Leemans. Dit is meteen de reden waarom het ACV, ABVV en ACLVB voor de Nationale Bank in Brussel betoogden.

Maar niet alleen in Brussel betoogden vakbondsleden, in Antwerpen en Kortrijk werd er actie gevoerd voor de deuren van de Nationale Bank. Maar ook in verscheidene andere Europese landen kwamen mensen op strijd voor een sociaal Europa. Een Europa dat zwakkere landen niet zomaar laat vallen, een Europa dat niet zomaar bezuinigt op de kap van de gewone mens maar de schuldigen van de huidige crisis bestraft.

Kortom, een beter Europa!


Bekijk het fotoverslag of lees het actiepamflet

dinsdag 21 februari 2012

Inflatie en gebrek aan rechtvaardige fiscaliteit zijn het probleem. Niet de index.

Alexander De Croo zette vorige week opnieuw de aanval in op de automatische indexering. Blijkbaar is het regeerakkoord enkel een bijbel als de werknemers reparaties vragen. Nochtans is in het regeerakkoord ook afgesproken om de index te vrijwaren.

Niet de index is het probleem, wel de inflatie. En in het bijzonder de overdreven prijzen voor energie in België. Uit de prijzenanalyse van de energiewaakhond CREG blijkt dat we voor elektriciteit en aardgas in België fors meer betalen dan in de buurlanden.

“De werknemers dreigen door het gebrek aan prijscontrole op energie zelfs verschillende keren het gelag te betalen” waarschuwt ACV voorzitter Marc Leemans.

“Een eerste keer rechtstreeks via de factuur. Maar tegelijk stuwen de hoge energieprijzen ook de inflatie en dus de index de hoogte in. Wat alleen maar koren op de molen is van diegenen die pleiten voor het afschaffen van die index. Wat nog zwaardere gevolgen zou hebben voor het inkomen van iedere werknemer. Totaal fout natuurlijk, niet de index is het probleem maar wel de ongecontroleerde energieprijzen. We dringen dan ook aan bij de regering om snel werk te maken van controle op de energieprijzen.”

Uiteraard is het concurrentievermogen van de Belgische economie zeer belangrijk. Het ACV is er voorstander van om de loonkosten te beheersen. Daarvoor zijn er echter veel betere alternatieven dan een eenzijdige ingreep via de index die alleen maar de werknemers en gerechtigden op sociale uitkeringen treft. Veel rechtvaardiger en doelmatiger is de lasten op arbeid te verminderen en te vervangen door een alternatieve financiering van de sociale zekerheid waarbij ook vermogens en andere inkomstenbronnen worden aangesproken. In een studie van april 2011 kwamen de Nationale Bank en het Planbureau al samen tot deze conclusie.

Bovendien zijn loonkosten maar één aspect van het concurrentievermogen. Minstens even belangrijk zijn de investering in opleiding waarvan recent opnieuw bevestigd werd dat die ondermaats is; meer doelmatige economische en innovatiesteun en het opschuiven naar markten met een sterk groeipotentieel.

Men vergeet bovendien dat ons systeem van loonvorming gebaseerd is op 2 pijlers: automatische indexering en de tweejaarlijkse onderhandeling over de loonmarge. Die twee verhouden zich tot elkaar als een siamese tweeling, zoals Luc Coene ooit opmerkte.

vrijdag 17 februari 2012

Red je bus


ACV-Openbare Diensten vervoer lanceert vandaag de actie 'Red je bus'. Vanaf deze week worden de vakbonden, de steden en de gemeenten op de hoogte gebracht van de ingrepen in het aanbod van De Lijn als gevolg van de besparingen (meer dan 40 miljoen euro). Snel zal duidelijk worden dat de reiziger de dupe wordt van dit besparingsverhaal. Op verschillende plaatsen zal men minder op ‘de bus’ (reguliere bus, belbus, snelbus) kunnen rekenen. Daarom verdelen ACV afgevaardigden vanaf vandaag 50.000 flyers op de bussen van De Lijn en de privé-exploitanten. Op de campagnesite zal het ACV-Openbare Diensten vanaf volgende week informatie geven over de vermindering van het aanbod per regio. De reiziger kan er aangeven waarom een lijn schrappen voor hem of voor haar zware gevolgen heeft.

Op de website www.redjebus.be worden de reizigers op de hoogte gehouden van de aanpassingen van de dienstverlening, en kunnen ze hun verhaal kwijt.

donderdag 16 februari 2012

Eindelijk duidelijkheid over reparaties voor privésector

Het sociaaleconomische luik van het regeerakkoord blijft een zware dobber voor werknemers en sociaal verzekerden. Zo blijft de degressiviteit in de werkloosheid, die veel mensen richting armoede dreigt te drijven, zeer moeilijk voor het ACV. Maar het ACV is wel tevreden dat het overleg over de reparaties voor wat betreft de privésector eindelijk kan worden afgerond. Deze reparaties moeten wel nog worden omgezet in wetten en besluiten. Het ACV roept de regering op om ook voor de pensioenhervorming in de openbare sector alsnog constructief naar gedragen oplossingen te zoeken binnen het intersectoraal overleg (Comité A).

Nu er eindelijk duidelijkheid is, zal het ACV een nieuwe informatiecampagne starten. Zo zal het ACV op www.DeReparaties.be een volledig overzicht van alle reparaties geven.

Tijdens het overleg van de voorbije weken werden de contractbreuken -waardoor mensen in hun pensioen afgestraft werden voor keuzes die ze eerder gemaakt hadden- gerepareerd.

In het overleg werden een aantal belangrijke onbillijkheden en onrechtvaardigheden weggewerkt. Zo wordt de bestaande brugpensioenregeling voor mensen met een zware arbeidstijdregeling (wisselende ploegen, nachtarbeid, onderbroken uurroosters) behouden. Ook mensen met een loopbaan van 40 jaar of meer kunnen, voorlopig tot eind 2015, op brugpensioen voor hun 60. Ons argument dat de zwaarte en de duur van de loopbaan belangrijker zijn dan een leeftijdsgrens is dus overgekomen.

De harde ingrepen in de landingsbanen en tijdkrediet worden bijgestuurd. Wie een zwaar beroep heeft, zal nog steeds een landingsbaan op 50 kunnen opnemen. Dat is belangrijk om zwaar werk te kunnen volhouden. En er komt 1 jaar extra tijdkrediet voor wie zorg moet verlenen aan een zwaar ziek of gehandicapt kind.

Op initiatief van het ACV is ook een nieuw systeem van vastklikken van rechten uitgewerkt. Dankzij dit systeem zal wie op een bepaald ogenblik aan de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voor vervroegd of brugpensioen voldoet, maar op dat moment niet kan of wil stoppen met werken, deze rechten behouden voor het geval hij later instapt. Zelfs als op dat moment de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden verstrengd zijn.
De plannen om de wachtuitkeringen (schoolverlaters, werklozen met verminderde arbeidsgeschiktheid, deeltijdsen met een inkomensgarantie-uitkering) worden bijgestuurd.
Het is wel jammer dat, om tot dit resultaat te komen, veel kostbare tijd is verloren gegaan. En dat stakingen en acties nodig waren. Als de regering sneller overleg had georganiseerd dan had dat kunnen vermeden worden.

Het ACV hoopt echter dat nu een goede fond voor verder sociaal overleg is gelegd. Een fond die meer dan nodig zal zijn. Want samen met de werkgevers en de regering moeten we nu werk maken van een volwaardig loopbaanbeleid. Met genoeg werkbare en goede jobs voor jong en oud. Zodat iedereen ook effectief kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Zodat langer werken ook haalbaar is. Met accenten op werkbaar werk en op opleiding zodat mensen het wat langer kunnen volhouden. Maar ook met het accent op een goede en snelle start van een loopbaan voor jongeren.
Dit zijn stuk voor stuk ook belangrijke elementen om een afdoend antwoord te bieden op de aangekondigde collectieve ontslagen, die heel veel werknemers en hun gezinnen zwaar treffen.

En eind februari moet de regering ook nog door een zeer moeilijke begrotingscontrole. Het is duidelijk dat de inkomens uit arbeid en de sociaal verzekerden al meer dan hun steentje hebben bijgedragen. Daarom hoopt het ACV dat de regering nu vooraf ook naar onze ideeën luistert. We hameren al maanden op een eerlijke en rechtvaardige fiscaliteit die zwaarder weegt op wie tot nu toe onvoldoende zijn deel deed, in het bijzonder de vermogenden. De belastingdruk mag dan hoog zijn, hij is vooral onrechtvaardig verdeeld en zeer sterk gericht op inkomens uit arbeid. Gekoppeld aan een volgehouden strijd tegen de fiscale en bijdragefraude, liggen daar echte en structurele oplossingen.

donderdag 9 februari 2012

Tax Freedom Day voor de grote bedrijven en vennootschappen

Wat is ons antwoord op de propaganda van de werkgevers over de hoge belastingdruk op de winsten van de bedrijven?


De werkgevers klagen over een torenhoge belastingdruk

Telkens de werkgevers het woord nemen in de media, klagen ze over de hoge belastingdruk. Bedrijven moeten op hun winst 33,99% belastingen betalen. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat door allerlei kortingen het effectieve tarief vandaag nog amper gemiddeld 11,8% bedraagt. Daardoor betaalden de bedrijven in 2010 op hun totale winst van 82,4 miljard euro slechts 9,7 miljard euro. Dat is een belastingvermindering van 18,3 miljard euro.

Ja maar, werkgevers betalen toch ook bijdragen op de lonen en via deze weg dragen ze toch ook veel bij aan de samenleving?

Dat is waar, maar ze rekenen die wel bij hun kosten. Om hun winstmarge te berekenen wordt het totale brutoloon in rekening genomen. De winst is dan het verschil tussen omzet en kosten, en het volledige brutoloon wordt bij de kosten gerekend. Dit is gewoon elementaire economie!

Als je de bedrijven te zwaar belast, gaan ze niet meer kunnen investeren.

De Nationale Bank maakte bekend dat de bedrijfswinsten in ons land tussen 2000 en 2009 van 47 miljard naar 82 miljard stegen. Dat is 35 miljard meer winst, een stijging met 75%. Minder dan een derde van die extra winst werd geïnvesteerd. Bijna een derde ging cash naar de aandeelhouders. Die ontvingen in 2009 26 miljard euro dividend, drie keer meer dan in 2000. De rest van het geld werd gewoon opgepot.

Een lage belastingdruk op de bedrijfswinst is goed voor de tewerkstelling.

Het coördinatiecentrum van Bekaert betaalt nul euro belasting, dankzij de notionele interestaftrek. Toch moeten er 600 jobs verdwijnen. Het coördinatiecentrum krijgt een notionele interestaftrek van 39,2 miljoen euro. Dit bedrag volstaat ruimschoots om de 600 jobs bij Bekaert te redden. Nog een ander voorbeeld. Arcelor Mittal boekte 1,3 miljard euro winst maar betaalde welgeteld 496 euro belastingen. Toch besloot het bedrijf de Luikse warme lijn te sluiten.

Volgens de Vlaamse werkgeversorganisatie (VOKA) gaat er te veel geld naar de overheid.

Bedoelen ze dan ook dat de subsidies aan de bedrijven moeten verminderen? Werkgevers verzwijgen over wat ze terugkrijgen van de overheid! De werkgevers betalen niet alleen weinig belastingen, ze krijgen bijna evenveel terug via bijdrageverminderingen, het niet doorstorten van een deel van de bedrijfsvoorheffing, belastingverminderingen, subsidies, activering en doelgroepenbeleid. De totale loonsubsidie vanuit de overheid aan de bedrijven steeg van 1,3 miljard euro in 1996 naar bijna 9 miljard euro vandaag. Naast deze miljardencadeaus genieten bedrijven van onze infrastructuur, het onderwijs en de opleidingssystemen waardoor ze kunnen gebruik maken van opgeleid personeel.

Voor daarom mee actie!
Dinsdag 14 februari 2012
Plaats: V.B.O. - Ravensteinstraat 4 - 1000 Brussel.
Uur: van 13.30u. tot 15.00u

donderdag 2 februari 2012

Staking FLIGHTCARE

Tijdens de derde week van januari 2012 liep de emmer over. Terecht! De ACV TRANSCOM prikacties om de bezettingen en de staat van het materiaal na te kijken, evolueerden in een echte actie door de provocatie van de directie. Het werd tijd dat we onze tanden lieten zien!

In het akkoord dat werd bereikt, ligt een enorme uitdaging. De hele structuur van Flightcare zal bekeken worden en we zullen niet nalaten onze opmerkingen te geven. De totale ommezwaai naar een overlegstructuur en RESPECT voor de werknemers is hét werkpunt bij uitstek.

Verder heeft het ACV er voor gezorgd dat ook in diensten waar er quasi niets is om op terug te vallen, er toch nu ook enkele concrete afspraken werden gemaakt. Onze afgevaardigden hebben ondermeer als taak deze afspraken te controleren en steeds na te gaan of ze gerespecteerd worden. Ook de voorzitter van het nationaal paritair comité zal regelmatig op de hoogte worden gehouden of de directie haar engagementen nu wel zal nakomen…