donderdag 16 februari 2012

Eindelijk duidelijkheid over reparaties voor privésector

Het sociaaleconomische luik van het regeerakkoord blijft een zware dobber voor werknemers en sociaal verzekerden. Zo blijft de degressiviteit in de werkloosheid, die veel mensen richting armoede dreigt te drijven, zeer moeilijk voor het ACV. Maar het ACV is wel tevreden dat het overleg over de reparaties voor wat betreft de privésector eindelijk kan worden afgerond. Deze reparaties moeten wel nog worden omgezet in wetten en besluiten. Het ACV roept de regering op om ook voor de pensioenhervorming in de openbare sector alsnog constructief naar gedragen oplossingen te zoeken binnen het intersectoraal overleg (Comité A).

Nu er eindelijk duidelijkheid is, zal het ACV een nieuwe informatiecampagne starten. Zo zal het ACV op www.DeReparaties.be een volledig overzicht van alle reparaties geven.

Tijdens het overleg van de voorbije weken werden de contractbreuken -waardoor mensen in hun pensioen afgestraft werden voor keuzes die ze eerder gemaakt hadden- gerepareerd.

In het overleg werden een aantal belangrijke onbillijkheden en onrechtvaardigheden weggewerkt. Zo wordt de bestaande brugpensioenregeling voor mensen met een zware arbeidstijdregeling (wisselende ploegen, nachtarbeid, onderbroken uurroosters) behouden. Ook mensen met een loopbaan van 40 jaar of meer kunnen, voorlopig tot eind 2015, op brugpensioen voor hun 60. Ons argument dat de zwaarte en de duur van de loopbaan belangrijker zijn dan een leeftijdsgrens is dus overgekomen.

De harde ingrepen in de landingsbanen en tijdkrediet worden bijgestuurd. Wie een zwaar beroep heeft, zal nog steeds een landingsbaan op 50 kunnen opnemen. Dat is belangrijk om zwaar werk te kunnen volhouden. En er komt 1 jaar extra tijdkrediet voor wie zorg moet verlenen aan een zwaar ziek of gehandicapt kind.

Op initiatief van het ACV is ook een nieuw systeem van vastklikken van rechten uitgewerkt. Dankzij dit systeem zal wie op een bepaald ogenblik aan de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voor vervroegd of brugpensioen voldoet, maar op dat moment niet kan of wil stoppen met werken, deze rechten behouden voor het geval hij later instapt. Zelfs als op dat moment de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden verstrengd zijn.
De plannen om de wachtuitkeringen (schoolverlaters, werklozen met verminderde arbeidsgeschiktheid, deeltijdsen met een inkomensgarantie-uitkering) worden bijgestuurd.
Het is wel jammer dat, om tot dit resultaat te komen, veel kostbare tijd is verloren gegaan. En dat stakingen en acties nodig waren. Als de regering sneller overleg had georganiseerd dan had dat kunnen vermeden worden.

Het ACV hoopt echter dat nu een goede fond voor verder sociaal overleg is gelegd. Een fond die meer dan nodig zal zijn. Want samen met de werkgevers en de regering moeten we nu werk maken van een volwaardig loopbaanbeleid. Met genoeg werkbare en goede jobs voor jong en oud. Zodat iedereen ook effectief kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Zodat langer werken ook haalbaar is. Met accenten op werkbaar werk en op opleiding zodat mensen het wat langer kunnen volhouden. Maar ook met het accent op een goede en snelle start van een loopbaan voor jongeren.
Dit zijn stuk voor stuk ook belangrijke elementen om een afdoend antwoord te bieden op de aangekondigde collectieve ontslagen, die heel veel werknemers en hun gezinnen zwaar treffen.

En eind februari moet de regering ook nog door een zeer moeilijke begrotingscontrole. Het is duidelijk dat de inkomens uit arbeid en de sociaal verzekerden al meer dan hun steentje hebben bijgedragen. Daarom hoopt het ACV dat de regering nu vooraf ook naar onze ideeën luistert. We hameren al maanden op een eerlijke en rechtvaardige fiscaliteit die zwaarder weegt op wie tot nu toe onvoldoende zijn deel deed, in het bijzonder de vermogenden. De belastingdruk mag dan hoog zijn, hij is vooral onrechtvaardig verdeeld en zeer sterk gericht op inkomens uit arbeid. Gekoppeld aan een volgehouden strijd tegen de fiscale en bijdragefraude, liggen daar echte en structurele oplossingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten