dinsdag 19 februari 2008

Gemeentebelastingen als valentijnsgeschenk in Halle

Op valentijnsavond zakten burgemeester Dirk Pieters (CD&V) en schepen van financiën Marc Picalausa (VLD) af naar het ACV-dienstencentrum in hun stad Halle om uitleg en inzicht te verschaffen over het financiële plan van de stad.

Ze deden dit op vraag van de plaatselijke ACV-afdelingen in Halle en het Pajottenland. “Wij wilden als ACV-militanten een beter zicht krijgen op de gemeentelijke belastingen”, vertelt ACV-regioverantwoordelijke Luc Debast over het opzet van deze infoavond.

“Het is een leerrijke uiteenzetting geworden over hoe een financieel plan van een gemeente in elkaar zit. Je moet weten dat de inwoners door het betalen van gemeentelijke belastingen voor meer dan 75 procent van de inkomsten in een gemeente zorgen. Deze personenbelasting ligt veel hoger dan de belastingen die zelfstandigen en bedrijven de gemeente moeten betalen, de zogenaamde vennootschapsbelasting. Als er een financieel tekort is een gemeente, moet het bestuur het geld ergens gaan halen en dan komt men te vaak bij de inwoners terecht.”

“Het ACV is niet tegen belastingen, maar wij zijn voor een meer rechtvaardige fiscaliteit. Wij willen daarin de juiste sociale accenten gelegd zien. De sterkste schouders, moeten de zwaarste lasten dragen. We willen dat dit principe ook op gemeentelijk vlak geldt. We hebben voornamelijk een probleem met de trucs die toegepast worden door vennootschappen om minder belastingen te betalen. De gemeente zegt dat ze op vennootschappen geen forfaitaire belasting kan heffen. Maar wij zijn niet goedgelovig en gaan dat de komende weken eens nakijken. In de lokale ACV-afdelingen van het Pajottenland gaan we deze uiteenzetting verder bespreken en er eventueel acties over opzetten”, besluit Luc Debast.

Bekijk de foto's van deze info-avond in het fotoalbum van ACV-regio Halle-Lennik-Herne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten