dinsdag 10 augustus 2010

Meer jobstudenten… maar ook meer vragen en problemen bij jobstudenten

Wie begrijpt de reglementering rond studentenwerk nog?

Het aantal jobstudenten is deze zomer flink toegenomen. Dit is ook duidelijk te merken aan de stortvloed van vragen die binnenkomen via mail en telefoon bij de helpdesk van het ACV.
“Wij ervaren een stijging van meer dan 50 procent in vergelijking met vorig jaar” luidt het bij ACV-Enter en de vzw Jobwerking aan de Belgische kust die samen de jongerenhelpdesk van de christelijke vakbond aansturen.

ACV-Enter en de vzw Jobwerking hebben de vragen die ze tijdens de maand juli kregen opgelijst en komen tot het volgende resultaat:


  • 86 % zijn vragen van jobstudenten en schoolverlaters over studentenwerk
  • 14 % zijn vragen van jonge werknemers (over o.a. jeugdvakantie) of jonge werkzoekenden (eerste wachtuitkering en toelaatbaarheid, …)

Van de groep met vragen rond studentenwerk (86%) stelde:

  • 1 op 3 (34.9 %) een vraag die te maken heeft met arbeidsrecht :
    waarvan de meerderheid vragen stelde rond hun loon (hoeveel moet ik verdienen, want wat op mijn loonbrief staat, klopt dit wel?) en rond vergoedingen (verplaatsingsonkosten, maaltijdcheques, …) En op de tweede plaats vragen rond ontslag, opzeg en functie-inhoud, medische keuring…. Zeer verontrustend is dat, in vergelijking met de voorgaande jaren, er meer wordt vastgesteld dat studenten niet altijd hun contract de eerste werkdag ontvangen en zij zelfs na 2 à 3 weken nog steeds geen contract of loonbrief hebben gezien. Dat er toch heel wat problemen opduiken als de werkgevers de jobstudenten willen ontslaan of dat de proeftijd niet wordt gerespecteerd. Hopelijk moeten we eind deze zomer niet zeggen dat zwartwerk is gestegen.
  • Meer dan de helft stelde een vraag rond sociale zekerheid (53.5 %) en studentenwerk
    Het blijft immers zowel voor jongeren als ouders een ‘moeilijke mix’, de combinatie tussen de reglementeringen sociale zekerheid, kinderbijslag en belastingen en dan hebben we het nog niet over begripsverwarring rond jobstudenten en werkstudenten. Slechts enkele vragen kwamen binnen rond de vermeende nieuwe wetgeving en 50 dagenregel die voor alle duidelijkheid (nog) niet van toepassing is.
    Opvallend zijn hier de vele vragen van schoolverlaters (+/- 50%) of ze nog studentenwerk aan verlaagde sociale zekerheidsbijdrage mogen doen en welke invloed dit heeft op de kinderbijslag, op de wachttijd voor sociale uitkeringen, op hun belastingen, enz.
  • Overige vragen handelden over de combinatie studentenwerk en belastingen (11.6 %)
    Dat er meer studenten op zoek zijn naar studentenwerk merkte het ACV dit voorjaar al aan de stijgende oplage van de ACV- brochure ‘lonend studentenwerk’ waarvan er al meer dan 100.000 exemplaren zijn bezorgd aan ouders, jongeren of jongerenorganisaties tijdens beurzen, scholenwerkingen etc.

Meer dan 25.000 studenten hebben tijdens hun eerste werkdag van de vakbonden ook de onthaalmap voor jobstudenten ontvangen. Dit is een lichte stijging tegenover vorige zomer.

Meer informatie over studentenwerk vind je op http://www.acv-enter.be/ en op http://www.jobwerking.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten