maandag 25 oktober 2010

17 oktober 2010 Dag tegen armoede, Iedereen mee!


Ook op het ACV Dienstencentrum te Halle werd symbolisch een wit laken uitgehangen. De dienstverleners van het ACV komen immers via hun job meermaals in contact met mensen die tijdelijk of langdurig in de armoede verzeild raken. Dat is de harde realiteit. Je draait immers mee in een veeleisende maatschappij. Als je die eisen niet meer kan inwilligen dan ben je niet meer mee, dan raak je dikwijls geïsoleerd!

Aan het woord 'Frans Deknop' (verantwoordelijke DC- Halle):
Wij proberen naast de technische kant van het dossier ook tijd vrij te maken voor de mens achter het verhaal.
Naast mensen dewelke hun kansen op de arbeidsmarkt beperkt zijn en dus eerder in de structurele armoede zitten, stellen we ook vast dat terugvallen op een (tijdelijke) werkloosheidsvergoeding mensen en gezinnen in de problemen brengt. De kosten lopen immers hoog op en de vervangingsuitkeringen zoals werkloosheidsuitkeringen zijn zeer laag. Bovendien stellen we vast dat werkgevers ontslagregels meer en meer aan hun laars lappen. Dat betekend voor de werkloze desgevallend procederen en wachten op een beslissing over hun stempelgeld. Dit kan maanden aanslepen. Wij proberen de mensen te helpen door ze door te verwijzen naar diensten van de gemeente die eventueel tijdelijk hun noden kunnen invullen.


Tenslotte nog een woord over onze oudere werklozen. Deze doelgroep geraakt zeer moeilijk terug aan de slag ondanks alle bestaande tewerkstellingsmaatregelen. Wie niet gezorgd heeft voor een spaarpotje in bijvoorbeeld de vorm van een eigen woning krijgt het met zijn vervangingsinkomen bijzonder moeilijk en leeft in de (kans)armoede.

Het ACV stelt in de regio Halle - pajottenland tot Sint- Genesius- Rode zijn dienstverlening en bewegingswerk ook af op mensen die in (kans)armoede leven. Jobverlies gaat immers dikwijls gepaard met (tijdelijke) armoede maar er zijn ook de 'werkende armen' en de doelgroep éénoudergezinnen.

Wie graag in alle discretie wat meer info wil of zelf actief wat wil doen kan contact opnemen met Luc Debast op het telefoonnummer: 02/557 83 14 of op het e- mail adres: luc.debast@acv-csc.be of via één van onze dienstencentra of secretariaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten