maandag 20 december 2010

Twee regio’s, één uitdaging


Tegen 2050 zijn er 30% meer inwoners in Brussel en de Rand, tegen 2020 loopt het verkeer in en rond onze hoofdstad helemaal vast... er moet iets aangedaan worden.Er wordt echter te nauw gedacht. Politici spreken van Brussel en de Rand maar nooit als één geheel. Brussel en de Rand kampen met dezelfde uitdagingen en problemen. De Rand zit ergens rond: Brussel. En Brussel gaat over in de Rand. Zowel Brussel als de Rand zijn populaire vestigingsplaatsen voor internationale bedrijven en niet-Belgen. En deze trekken zich niets aan van gewestgrenzen.


Om de problemen van Brussel en de Rand aan te kaarten en aan te pakken, start ACV BHV met een eigen intergewestelijk werking“2 regio’s, één uitdaging: op weg naar een intergewestelijke dialoog!” . Op 27 november werd dit project afgetrapt met een eigenzinnige bustour ontworpen door 2 Brusselse alternatieve gidsverenigingen: Brukselbinnenstebuiten en ARAU.
Iets meer dan 40 deelnemers waren present. De tour bracht de deelnemers van hartje Brussel naar de Rand. Onderweg werden stedelijke transformatieprocessen belicht op het vlak van cultuur, onderwijs, mobiliteit, tewerkstelling en leefmilieu bij wijze van opwarmer voor het namiddaggedeelte. ‘s Namiddags zaten de aanwezige militanten en vrijgestelden samen in het Cultureel Centrum Bolwerk (Vilvoorde). Zo werden de opmerkingen en probleemstellingen van ’s morgens meteen op tafel gegooid tijdens de werkgroepen.

Enkele prioriteiten, zoals betaalbare woningen, openbaar vervoer, kwaliteitsvol onderwijs,... kwamen tijdens deze werkgroepen snel naar boven. Deze problemen zullen meegenomen worden in het verdere proces. De eerste bouwstenen van een gemeenschappelijke visie zijn alvast gelegd.


De komende maanden zullen militanten en vrijgestelden samenkomen om de gemeenschappelijke visie verder uit te werken. Op het einde van de rit zullen ze hiermee naar buiten komen en deze aan beleidsmakers in Brussel en Vlaanderen presenteren.

Indien je er niet bij was op de lanceringsdag, maar je wil toch nog je zegje over dit onderwerp doen, kan dit gerust. Je neemt dan best contact met gewestsecretaris Ben Debognies via ben.debognies@acv-csc.be. Hij zal je meer informatie verschaffen over de volgende samenkomst.


Bekijk hier de foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten