maandag 3 december 2007

“Haak jij je ook mee vast?”


Maandag 10 december is internationale mensenrechtendag

Wat is het gevaarlijkste land voor syndicalisten? Het antwoord vind je hieronder. Opkomen voor een ander en dat met je leven bekopen. Om dat aan te klagen vragen we jou om je maandagavond in Brussel mee te komen vasthaken aan de mensenrechtenketting.

In 2006 werden in Colombia 78 syndicalisten vermoord. Hiermee is het Zuid-Amerikaanse land de gevaarlijkste plaats in de wereld voor vakbondsmensen. “Uit diezelfde cijfers van het internationale vakverbond, blijkt dat er ook in de Filippijnen en in Guatemala syndicalisten vermoord en ontvoerd worden. Vandaar dat de actie van maandagavond zich richt naar deze drie landen”, vertelt Johan Fobelets. Hij organiseert voor het derde jaar op rij in ons land op de internationale mensenrechtendag een protestactie.

Vorig jaar stapten onder het motto Stop the Killings om en bij de duizend mensen naar de Filippijnse ambassade in Brussel. Dit jaar vormt Stop the Killings coalitie met Syndicol, de actiegroep van syndicalisten voor Colombia én met de christelijke arbeidersbeweging Wereldsolidariteit dat veel contacten heeft in Guatemala.

Johan Fobelets was in mei van dit jaar nog in de Filippijnen en onderhoudt nauwe banden met de mensen ginder. “Door onze actie van vorig jaar aan de ambassade en door tussenkomst van het ACV bij de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) dat toeziet op het respecteren van de syndicale en de mensenrechten in de wereld, staat de Filippijnse regering onder druk om een IAO-missie te moeten aanvaarden die het moorden in de Filippijnen zal onderzoeken”, aldus Johan Fobelets.

Musketons
Over de actie van maandagavond 10 december om 19u30 in Brussel, vertelt de organisator het volgende: “we gaan een mensenrechtenketting maken van de traditioneel armere buurt van Brussel, het Vossenplein in de Marollen, naar de letterlijk hogere buurt waar het justitiepaleis is. Aan die mensenrechtenketting kan jij je vastmaken met een musketon. Dat is een metalen ring met een verende pin waarmee klimmers zich vasthaken. En we weten dat de syndicalisten ginds die musketons ook nodig hebben voor hun eigen veiligheid. Dat is de symboliek van de actie. Door je vast te haken, ben je solidair met syndicalisten, mensenrechten-activisten, priesters en advocaten die in het Zuiden bedreigd en vermoord worden. En aan het Brusselse justitiepaleis gaan we gerechtigheid vragen met woorden en met beelden. Elke musketon wordt er voor de symbolische prijs van 1 euro verkocht.”

Auteur: Filip Bellemans (Bron: Visie, nr. 34 - 07-12-2007, blz 17)
Lees het volledige interview met Johan Fobelets hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten