woensdag 10 juni 2009

Waarom werd er gestaakt bij Ceva in Machelen en Vilvoorde?


Bij Ceva, de logistieke non-food afhandelaar van warenhuisketen Carrefour, is het personeel sinds gisteren in staking. Ceva gaat de site in Machelen, gevestigd op het oude bedrijventerrein van Chamebel, verhuizen naar het nabijgelegen Vilvoordse industrieterrein Cargovil waar het al een vestiging met nieuwe opslagruimten heeft. Door deze samenvoeging zouden er 64 jobs verloren gaan.

In Machelen verliezen 47 mensen, waaronder 19 chauffeurs en 13 administratieve bedienden en kaders hun job. En op de site in Cargovil verdwijnen 17 administratieve en kaderfuncties. Het personeel is gisteren in staking gegaan omdat de directie niet wil ingaan op twee principiële eisen van de vakbonden: geen gedwongen ontslagen en voor iedereen die mag blijven een bediendestatuut.

“De directie is akkoord om vanaf 52 jaar in Machelen en vanaf 55 jaar in Vilvoorde brugpensioen toe te staan, maar de werknemers die hiervan geen gebruik kunnen maken, wil men gedwongen ontslagen. En dat pikken wij niet. Wij eisen enkel vrijwillige ontslagen met een premie er bovenop en de toepassing van de formule Claeys”, zegt vakbondssecretaris Jan Dereymaeker van LBC-NVK.

De directie van Ceva wil ook het bediendestatuut onderuit halen. De 158 werknemers bij Ceva op de site in Machelen hebben allemaal een bediendestatuut en maken deel uit van het gunstige paritair comité 126. Terwijl de 80 logistieke werknemers op de site van Cargovil een arbeiderscontract (met kortere opzegperiode en kleinere verbrekingsvergoeding dan een bediende) hebben. “De directie wil na de samenvoeging geen bediendestatuut voor die werknemers en voor nieuwe aanwervingen in operationele functies. Verschillende statuten voor dezelfde job zal volgens ons gegarandeerd tot ambras leiden en we vrezen dat de bedienden zullen buiten gepest worden. Vandaar dat wij voor iedereen het bediendestatuut eisen”, aldus Jan Dereymaeker.

Ceva is geen bedrijf in moeilijkheden. Het streeft optimalisatie na en verkondigt met trots dat het de beste cijfers in de sector neerzet. Op de kap van het personeel? De vakbonden zijn er bereid om te onderhandelen voor een sociaal plan met brugpensioen en vrijwillig vertrek. Europa vraagt al jaren om een eenheidsstatuut voor werknemers, waarom nu de verschillen juist nog groter maken? Dat vragen de christelijke bediendebond LBC en de christelijke arbeiderscentrale Transcom zich af.

In principe gingen de bonden na 48 uren staken met de directie opnieuw aan tafel zitten, maar omdat de directie geen teken van leven gaf, werd de staking op donderdag verder gezet.


Op 16 juni bezorgde vakbondssecretaris Jan Dereymaeker ons de volgende mededeling gericht aan het personeel van Ceva:
Na lange discussie heeft de directie toegegeven op volgende punten:
. verlies van jobs: 58 in plaats van 64
. brugpensioen op vrijwillige basis (52j in Machelen, 55j in Vilvoorde)
. vrijwillig vertrek opengesteld voor iedereen (tot maximum 58 brugpensioen inbegrepen)
. geen naakte ontslagen: indien het aantal in oktober niet bereikt is, zoeken we alternatieven. Indien dubbele functies worden mogelijkheden van functieverschuivingen met opleiding voorzien.
. opening van harmonisatiegesprekken van de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in het magazijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten