vrijdag 27 november 2009

Vakbonden hielden actie op de luchthaven om bagagegewicht

Deze voormiddag voerden de drie vakbonden in de vetrekhal op de luchthaven van Zaventem aktie om passagiers duidelijk te maken dat in heel wat gevallen hun bagage veel te zwaar is.

De zware bagage zorgt voor heel wat fysieke belasting voor de arbeiders die deze moeten laden en lossen. Maar ook ander personeel dat er mee in aanraking komt, heeft fysieke problemen: vooral rugpijn, pijnlijke gewrichten en hernia’s. En afwezigheden vloeien eruit voort.

Deze problematiek wordt vandaag tijdens de 'actiedag Packless, beperk bagagegewicht' aangekaard door alle betrokken vakbonden op de luchthaven van Zaventem en op verschillende andere Europese luchthavens.

"Binnen de Europese koepel waar wij zijn bij aangesloten, het ETF (Europese Transportwerknemers Federatie), hebben we als Europees gestructureerde werknemersvertegenwoordigers een duidelijk standpunt ingenomen. Zowel hier als over de rest van Europa en de wereld vragen wij de beperking van bagagestukken tot maximaal 23 kg. Er dient ook een tijdspad te komen waarbinnen we verder afbouwen tot uiteindelijk 15 kg per stuk bagage", stelt Kurt Callaerts van ACV-Transcom.

"Deze vraag komt niet enkel het personeel ten goede, neen. Ook de passagiers kunnen hun voordeel doen bij het volgen van onze richtlijn om het gewicht per stuk tot 23 kg te beperken en mee te doen met de internationale aktie Packless", aldus de vakbondssectretaris.

Tijdens deze sensibiliseringsaktie werd een pamflet en een solidariteitssticker bedeeld aan de passagiers.

Meer info op http://www.packless.org/

De VRT bracht verslag uit van deze actie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten