maandag 7 maart 2011

ACV wil 3 maatregelen om de stijgende energieprijzen op te vangen


De onrust in de Arabische landen zorgt er voor dat de olieprijs sterk de hoogte ingaat. Sinds einde januari ’11 zit de prijs opnieuw boven de magische grens van 100 US$ per vat. De stijging begon sinds de zomer van vorig jaar. De gevolgen kunnen moeilijk onderschat worden. De Belgische inflatie steeg in februari tot 3,39 procent, het hoogste peil sinds oktober 2008. Die sterke inflatie wakkert het debat aan over de automatische indexering van onze lonen; ook al zitten de motorbrandstoffen niet meer in de gezondheidsindex sinds 1994. Minder prominent in beeld is echter de stijgende kost voor heel wat gezinnen – vooral voor de meest kwetsbare – om zich te verwarmen en om zich te verplaatsen. Net zoals in 2008 toen dit leidde tot een aantal noodmaatregelen.


Het ACV vraagt daarom dat de regering dringend de juiste maatregelen neemt.





  1. Raak niet aan de automatische loonindexering
    Het ACV wil absoluut dat men de automatische index behoudt. De automatische loonindexering is fundamenteel om de koopkracht van onze gezinnen te vrijwaren. De Europese druk op het systeem is niet weg, ook al heeft Eurocommissaris Olli Rehn dinsdag het Belgische systeem van loonindexering geprezen. Het "verstandig ontworpen" systeem verschilt volgens Rehn aanzienlijk van ouderwetse indexsystemen die schadelijk zijn voor het concurrentievermogen.


  2. Koppel elektriciteit- en gasprijzen los van de olieprijs
    Sinds de vrijmaking van de elektriciteit- en gasmarkt in België zijn de leveranciers volledig vrij om hun prijzen vast te stellen. Voor de meerderheid van de contracten doen ze dit echter nog steeds op basis van oude parameters waarin de olieprijs sterk doorweegt. Als de olieprijs stijgt betalen de huishoudens dus onmiddellijk meer voor hun elektriciteit, hoewel de kosten van de producenten niet in dezelfde mate stegen. Het gros van onze elektriciteit komt nl. uit afgeschreven kerncentrales en daarnaast van centrales op gas en steenkool. Stijgende olieprijzen betekenen dus stijgende winsten voor de elektriciteitsproducenten en gasleveranciers.
    Het ACV wil dat de overheid de energieregulator (CREG) de macht geeft om de elektriciteit- en gasprijzen te controleren. De CREG moet controleren of de prijzen de werkelijke kosten van de productie weerspiegelen.[1] Dit betekent ook dat de overdreven winsten die gemaakt worden met afgeschreven kerncentrales moeten terugvloeien naar de consumenten. Die consumenten hebben die versnelde afschrijvingen vroeger al betaald via hun factuur. Tenslotte moet ook de facturatie aangepast worden zodat prijsverhogingen niet onmiddellijk en automatisch doorgerekend worden aan de klanten. De facturatie moet -net als in Engeland- gebeuren met een vaste prijs voor een vaste periode.


  3. Verleng de stookoliepremie
    Het ACV wil een verlenging van de stookoliepremie van 105 euro voor gezinnen met een inkomen van minder dan 26.000 euro. Deze maatregel werd ingevoerd in 2008 en liep einde 2010 af. Het ACV vindt het noodzakelijk dat er naast het Stookoliefonds – dat niet afgeschaft werd – een bijkomende ondersteuning is van de meest kwetsbare gezinnen via de stookoliepremie. De regering moet de stookoliepremie dus ook voor 2011 blijven hanteren.



Voor meer informatie:

Marc Leemans, nationaal secretaris, 0479 28 08 23
Bert De Wel, adviseur studiedienst, 0473 82 00 97

Geen opmerkingen:

Een reactie posten