dinsdag 24 mei 2011

Algemene Raad verkiest Marc Leemans tot volgende ACV-voorzitter

De Algemene Raad van het ACV heeft Marc Leemans verkozen tot opvolger van voorzitter Luc Cortebeeck met 91 % van de stemmen.

In zijn aanvaardingsspeech zegde Marc Leemans dat hij zijn verkiezing ervaart als een uiting van vertrouwen, maar vooral als de uitdrukking van grote verwachting. Dat kan enkel “… als ik deze uitnodiging beschouw als een appèl, als een oproep om met het ganse ACV verder te timmeren aan de weg, als een uitdaging waaraan we blijven werken met de ganse, sterke en hechte ploeg.”

Inhoudelijk verwees hij naar de laatste congressen ‘Het juiste inkomen’, ‘Voluit voor solidariteit’ en het Toekomstcongres van oktober laatstleden ‘Morgen mee maken’, waar het ACV zijn standpunten voor de langere termijn uitwerkte. Als een vakbond die, met kans op succes, verantwoordelijkheid wil opnemen, voor alle groepen van werknemers.

De grote uitdagingen waar het ACV voor staat, formuleerde hij als volgt: “Hoe geven we de werknemers van vandaag maar ook de werknemers van morgen perspectief op een rechtvaardig en welvarend leven? En hoe koppelen we dat aan sociale vooruitgang in de rest van de wereld?” Die uitdagingen wil het ACV positief en constructief aangaan.

Als tweede richtsnoer – naast de inhoudelijke beleidslijnen uitgezet tijdens de recentste congressen - neemt hij de uitdagingen geformuleerd tijdens de consultatie voorafgaand aan de voorzittersverkiezing. Hij wil uitdrukkelijk de voorzitter zijn van alle ACV-ers, “…voor alle groepen van werknemers, ongeacht leeftijd, ongeacht geslacht, ongeacht de job, ongeacht het statuut, ongeacht de woon- of werkregio…” en “Ik wil een bruggenbouwer zijn…”

Marc Leemans treedt in functie vanaf 1 januari 2012. Tot eind 2011 is Luc Cortebeeck voorzitter van het ACV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten