dinsdag 4 december 2012

Je anonimiteit bewaren door 25 procent te betalen


Als we willen dat iedereen naar draagkracht belastingen betaalt, zijn er twee maatregelen onmisbaar: de volledige opheffing van het bankgeheim en het aanleggen van een vermogenskadaster. Het is onmogelijk om op een rechtvaardige manier belastingen te heffen en de fraude te bestrijden, als de Fiscus niet weet wat er op de bankrekeningen staat van de belastingplichtigen.

In de vorige saneringsoperatie nam de regering Di Rupo een maatregel die een klein aanzetje vormde tot meer transparantie, door er een meldingsplicht aan te koppelen. Ze verhoogde de roerende voorheffing van 15 naar 21 procent op sommige interesten en dividenden. De regering voerde bovenop de 21 procent een solidariteitsbijdrage in van 4 procent voor belastingplichtigen met een roerend inkomen van meer dan afgerond 20.000 euro.

Beleggers die interesten genieten, moeten vanaf het aanslagjaar 2013 telkens ze die ontvangen, aan hun bank zeggen of ze kiezen voor een roerende voorheffing van 21 procent of een voorheffing van 25 procent. Telkens iemand kiest voor het lagere tarief van 21%, moet de bank de uitbetaalde bedragen en de naam van de begunstigde melden aan de Fiscus. Die zal alle gegevens inventariseren die het van de verschillende banken ontvangt. Als het grensbedrag van 20.000 euro intresten is bereikt, is de solidariteitsbijdrage van 4% verschuldigd op het gedeelte boven de 20.000 euro. Iemand die onmiddellijk 25 procent voorheffing betaalt, mag zijn inkomsten geheim houden.
De belegger kan dus kiezen zijn vermogen geheim te houden door extra 4% te betalen bovenop de roerende voorheffing van 21 procent en dit vanaf de eerste euro opbrengst. Deze inkomsten moeten dan niet doorgegeven worden aan de Fiscus. Kiest de belastingplichtige niet voor de afhouding aan de bron, dan is de bijkomende heffing verschuldigd wanneer de belastingdienst de definitieve jaarbelasting vaststelt. Om dit te kunnen nagaan is er een meldingsplicht ingevoerd en dit vanaf het aanslagjaar 2013.

En nu?

Omdat het allemaal nog al ingewikkeld leek en moeilijk te organiseren, heeft de regering Di Rupo in zijn saneringsoperatie voor 2013 beslist om de roerende voorheffing voor alle uitgekeerde interesten en dividenden (behoudens enkele uitzonderingen) te verhogen naar 25 procent. De spaarboekjes blijven buiten schot. Maar tegelijkertijd heeft ze beslist de meldingsplicht te laten vallen. En zo zijn we weer naar af en is opnieuw de anonimiteit verzekerd en dit vanaf 2014.

Jaarlijks 61 miljard euro fraude in België

Een van de meest vooraanstaande specialisten op het vlak van het meten van de ondergrondse economie, is professor Friedrich Schneider van de Johannes Keppler Universiteit in Oostenrijk. Professor Schneider heeft een berekeningsmodule ontwikkeld met criteria die toelaten de ondergrondse economie in een staat te meten. Het interessante van het wetenschappelijke onderzoek van professor Schneider is, dat zijn module toelaat de ondergrondse economie in verschillende staten met elkaar te vergelijken.

Volgens deze studie zou de zwarte economie in België in 2010 geschat worden op 61 miljard euro. Ruw geschat betekent dit dat de schatkist 26 à 30 miljard euro aan inkomsten heeft gemist! In de lijst van de OESO-landen neemt België hiermee de vijfde positie in na Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. Zeggen die landen je iets? Zijn het niet juist deze landen die de grootste financiële problemen hebben? Als we België vergelijken met Nederland, Frankrijk en Duitsland waar de cijfers van de zwarte economie gemiddeld lager zijn dan in België, en we zouden erin slagen in België het fraudepercentage terug te dringen tot het niveau van onze directe buurlanden, dan zou dit volgens het theoretisch model van professor Schneider tot gevolg hebben dat er per jaar 8 miljard euro extra in de Schatkist terechtkomt.

Wat is daarvoor nodig?

In plaats van maatregelen te nemen die vooral de midden en lage inkomens treffen en een fiscale amnestie te geven aan fraudeurs, had de regering het bankgeheim volledig moeten opheffen en zorgen dat er een vermogenskadaster kwam. Daarmee kan ze de fraude degelijk aanpakken die volgens het theoretisch model van professor Schneider 8 miljard kan opbrengen en een vermogensbelasting invoeren voor de twee procent rijkste Belgen die nog eens 8 miljard opbrengt!

Voor meer info over rechtvaardige fiscaliteit: www.hetgrotegeld.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten