dinsdag 11 december 2012

Opstart loonkloofwet dreigt in water te vallen


Op een ACV-studiedag over de loonkloofwet (met ruim 350 aanwezigen), stelde nationaal secretaris van het ACV Mathieu Verjans vast dat de regering onbetamelijk lang blijft dralen met de uitvoering van de loonkloofwet. Deze wet werd in het parlement goedgekeurd op 8 maart 2012. Maar acht maanden later is het nog altijd wachten op de uitvoeringsbesluiten. Daardoor dreigt de start in 2013 van de loonkloofwet in het water te vallen. Het blijft voor vele ondernemingen onduidelijk hoe en vanaf wanneer deze wet moet worden toegepast. Het ACV dringt daarom aan dat de regering nog deze maand werk maakt van de uitvoering van deze wet.

Acht maanden na de goedkeuring van de wet is de Nationale Bank nog steeds niet klaar met een aangepast schema van de sociale balans op zijn website. Dat aangepast schema is pas gepland tegen maart 2013. Tegen die tijd hebben de meeste werkgevers wel al met de bestaande formulieren hun documenten over de sociale balans samengesteld om de bespreking te beginnen in hun comité en ondernemingsraad. En dreigt er veel geharrewar of die opsplitsing van de loonkost nu al moet, vanaf 2013, of pas vanaf volgend jaar. De wet is nochtans heel duidelijk: het moet voor alle jaarrekeningen afgesloten na 8 september 2012. En de aanpassing van het wettelijk formulier schema is erg eenvoudig: het gaat slechts om de opsplitsing van een paar rubrieken.

Ook de start van de verplichting om analyserapporten op te stellen rond de loonverschillen verloopt rommelig. Het in de wet voorziene standaardformulier dat de Minister van Werk moet opstellen is er nog steeds niet. Het is nog wachten op een uitvoeringsbesluit. En ook de datum wanneer dit tweejaarlijks rapport de eerste keer moet verstrekt worden aan en besproken worden op de ondernemingsraad of Comité PB is onduidelijk.

“ Zo worden belangrijke kansen gemist om werknemers en werkgevers in de ondernemingen aan het werk te zetten om werk te maken van de loonkloof. Dat is erg jammer”, stelde Mathieu Verjans. “Omdat door dit getreuzel de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen langer blijft duren. De regering moet dan ook zeer snel werk maken van de uitvoering van deze wet . Anders gaat opnieuw een volledig jaar verloren om de loonkloof weg te werken”.

De loonkloofwet werd op 8 maart 2012 in het parlement goedgekeurd. Deze loonkloofwet is een erg belangrijke mijlpaal in het aanpakken van de loonkloof in ondernemingen. Ondernemingsraden en comités zullen voortaan heel precies geïnformeerd worden over de verschillen in loonkost tussen mannen en vrouwen in alle grote ondernemingen van de privésector. Door die kleine toevoeging in de sociale balans komen de verschillen in loonkost per gewerkt uur tussen manen en vrouwen duidelijk op tafel. En kan er vergeleken worden met de situatie in gelijkaardige ondernemingen of met sector gemiddelden. Zo kunnen werkgevers en werknemers in het sociaal overleg op ondernemingsniveau op zoek naar de oorzaken van die loonkloof in eigen onderneming: ligt het aan het glazen plafond, aan de loon- en functieclassificatie, aan het verschil in jobs tussen mannen en vrouwen .

Een tweede instrument in de loonkloofwet is de verplichting voor werkgevers om een gelijke kansen rapport op te maken. Met een gedetailleerde analyse van de verschillen in loon en voordelen in natura tussen mannen vrouwen op het werk. Op basis waarvan ondernemingsraden en comités PB kunnen beslissen tot het opmaken van een actieplan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten