dinsdag 26 mei 2009

Terugblik op vormingsdag 'ACV kennen' voor nieuwe militanten

Om en bij de 170 vakbondsafgevaardigden van het ACV namen gisteren deel aan een vormingsdag om de structuur en de werking van de christelijke vakbond beter te leren kennen. De meeste aanwezige militanten werden vorig jaar tijdens de sociale verkiezingen voor het eerst verkozen als vakbondsafgevaardigden op hun werk.

Het ACV is niet alleen aanwezig waar de mensen werken, maar ook waar ze wonen en dat werd hen duidelijk gemaakt door de regiopropagandisten uit Halle-Vilvoorde die elk een kerntaak van de plaatselijke (gemeentelijke) werking van het ACV belichtten. Nadien werden de verbondelijke thema- en doelgroepwerkingen kort en bondig uitgelegd. Het ACV heeft in Halle-Vilvoorde een werkzoekenden- en bijblijfwerking, een internationale werking, een jongeren- en vrouwenwerking, een diversiteit- en integratiewerking en een werkgroep bescherming delegees.

De andere dienstverlening (via de dienstencentra en de rechtskundige dienst) en de vertegenwoordiging van het ACV in diverse overlegorganen op lokaal en provinciaal vlak kwam ook aan bod.

Nadien werden de verschillende vakcentrales van het ACV voorgesteld door een vertegenwoordigende vakbondssecretaris. De secretarissen van de Chemie, bouw, voeding en diensten, LBC, Openbare Diensten, Transcom en metaal gaven elk in vijf minuten een voorstelling van hun centrale.

De voormiddag werd afgesloten met een monoloog waarin de geschiedenis, waarden en missie van het ACV werden belicht (met onder meer filmfragmenten uit Daens).

In de namiddag konden de deelnemers kiezen uit vijf werkgroepen: de plaatselijke afdeling, diversiteit op de werkvloer, internationale werking, bescherming delegees en vrouwen & jongeren. Foto's uit deze werkroepen, kan je hier bekijken.

De namiddag werd afgesloten met een receptie én een toespraak van verbondssecretaris Guy Tordeur.

Deze vormingsdag was het slot van het eerste jaar basisvorming georganiseerd door de verbondelijke vormingsdienst. Tijdens deze basisvorming krijgen syndicaal afgevaardigden gemiddeld vijf dagen per werkjaar (periode oktober-mei) opleiding om hun te ondersteunen in hun syndicaal mandaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten