donderdag 25 februari 2010

Logistics Ternat sluit de deuren

Logistics Ternat, een onderdeel van Kuehne+Nagel, komt de laatste tijd vaak in het nieuws. Deze onderaannemer van Carrefour zorgt voor de levering van droge voeding aan 57 hypermarkten. De vakbonden vreesden dat het contract tussen Kuehne+Nagel en Carrefour niet verlengd ging worden. Dit contract loopt immers af in juni. Vandaag schiep het moederbedrijf eindelijk duidelijkheid.

Op 23 februari 2010 besloot Carrefour om een aantal vestigingen in België te sluiten en heel wat mensen te ontslaan. Logistics Ternat voelt hier de dag erna de gevolgen al van. Op een bijzondere ondernemingsraad heeft het Kuehne+Nagel aangekondigd dat ze het distributiecentrum in Ternat willen sluiten.
Deze sluiting dreigde al lang voor Logistics Ternat. De vakbonden voeren dan ook al enige tijd actie Om de druk te verhogen, besloot Logistics Ternat geen goederen meer te leveren aan de hypermarkten van Oostakker, Kraainem en Evere. De gesprekken met Carrefour Belgium topman, Gerard Lavinay, die daar op volgden, leverden echter niets concreet op.
De acties verscherpten. De vakbonden blokkeerden nog meer Carrefour hypermarkten, in totaal 15. Carrefour beweerde echter in de media dat al de hinder nog wel meeviel. Toch richtten ze een nooddistributiecentrum op in de Carrefour-winkel in Herstal om de blokkades van Logistics Ternat te ontlopen. Een 30-tal werknemers van het distriebutiecenter in Ternat vertrok onmiddellijk naar Herstal om ook daar voor een blokkade te zorgen. Niet enkel de vakbonden van dit Luikse verdeelcentrum verklaarden zich solidair maar ook het personeel van een tiental hypermarkten.

De ondernemingsraad van 24 februari besliste echter helemaal anders over de hele zaak. In totaal zouden zo’n 270 mensen hun baan verliezen. De eerste fase va de wet Renault gaat van start. Tewerkstelling komt nog steeds op de eerste plaats van de vakbonden. Ook de situatie bij Carrefour wordt door de vakbonden nauwlettend in de gaten gehouden.
In de andere vestigingen van Logistics waren er bijzondere ondernemingsraden. In Kontich zouden er geen ontslagen zijn, maar wat de vestiging in Nijvel te wachten staat is nog steeds niet duidelijk.




Enkele interessante links:
Van duizend naar 0 jobs (Het Nieuwsblad)
ACV werking Logistics Ternat blog




Geen opmerkingen:

Een reactie posten