dinsdag 1 februari 2011

ACV keurt IPA goed

Het was een spannende voormiddag in ons verbondsgebouw. Cameraploegen, radio- en webjournalisten stonden (on)geduldig te wachten op enige vorm van nieuws. De Algemene Raad van het ACV, bestaande uit meer dan 300 leden, kwam samen voor een stemming rond het IPA-voorstel. Als eerste van de 3 vakbonden, debatteerde het ACV over een ja of neen. Vele vakbondsleden, zowel binnen als buiten het ACV, keken met argusogen naar de stemming. De voorbije dagen waren er immers al enkele centrales die hun stem lieten horen.

De spanning was zoals verwacht te snijden. Rond 12.30 kwam Luc Cortebeeck met het resultaat van de consultatie. 67,9% van de aanwezigen heeft het IPA-voorstel goedgekeurd. Of zoals Luc Cortebeeck het verwoordde: “het is een “ja” omdat er een gevrijwaarde index is, omdat de brugpensioenmaatregelen verlengd worden, omdat de eerste echte stap gezet is naar het eenheidsstatuut.”
Maar er werd ook duidelijk geluisterd naar de nee-stemmers en Cortebeeck gaf toe dat het meer had moeten zijn. Zo staat er in het interprofessioneel akkoord nauwelijks iets over onze koopkracht, over maatregelen om jongeren aan een baan te helpen of over vorming. Het eenheidsstatuut is nog heel onduidelijk. De bediendecentrales keurden het voorstel unaniem af, o.a. omwille van het feit dat de sociale zekerheid aangesproken zal worden bij de ontslagregeling. Er was ook weinig enthousiasme bij de arbeiderscentrales. Maar het was toch de vrees voor een non-akkoord dat voor een doorbraak heeft gezorgd. De verdere onderhandelingen over het gemeenschappelijk statuut voor arbeiders en bedienden moeten hierover meer duidelijkheid scheppen. Deze gespreken moeten niet alleen in een aanvaardbare periode plaatsvinden (lees: zo snel mogelijk), er moet ook voor gezorgd worden dat het ontslag niet nog goedkoper wordt en dat onze sociale zekerheid niet nog meer aangetast wordt.
Volgens onze voorzitter begint het echte werk nu: de sectorale onderhandelingen over de toepassing van het IPA.

Nu is het afwachten tot vrijdag wanneer de andere vakbonden hun stem gaan uitbrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten