woensdag 9 februari 2011

VGC dumpt personeel bibliotheek in VZW Muntpunt

Al twee jaar wordt de opstart van Muntpunt met heuglijk tromgeroffel aangekondigd. Muntpunt wordt in de toekomst de nieuwe hoofdstedelijke openbare bibliotheek (HOB) op het Muntplein, ontmoetingsplaats voor de Brusselse boekenliefhebber met alles erop en eraan. U weet wel, samen met ‘Uit in Brussel’ binnenkort Muntpunt, de 'place to bru'.

De personeelsleden staan al jaren 'out of scope' in het personeelsplan van de VGC, wat concreet inhoudt dat er geen vaste contracten of benoemingen meer doorgaan, mensen jaren aan een stuk in tijdelijke contracten werken en er geen bevorderingen meer zijn in de bibliotheek. Dit alles 'in afwachting van de oprichting van Muntpunt'. Dat Muntpunt is een EVA, een extern verzelfstandigd agentschap, een vzw dus, onder voogdij van de Vlaamse Gemeenschap. Dat dit grote gevolgen heeft voor het personeel, is overduidelijk: van werken voor de overheid naar werken in de privésector is een heel andere situatie. De heren ministers en staatssecretarissen en de VGC-Raadsleden lijken te vergeten dat er in de HOB mensen werken wiens statuut in Muntpunt sterk achteruitgaat... als ze al mogen blijven.

Gedurende deze twee jaar vragen wij als vakbonden om in overleg te kunnen treden en te onderhandelen over het nieuwe personeelsstatuut op alle niveaus met de administratie van de VGC, de Collegeleden, de Raad van de VGC en met de Vlaamse Gemeenschap. Overal vangen wij bot.

De vakbonden vinden het ongehoord dat zij niet beschikken over de essentiële informatie.
De manier waarop de HOB (met statutaire personeelsleden) en OPB (onthaal en promotie Brussel) zullen worden doorgestart naar de VZW Muntpunt (privaatrechterlijk) is een praktijk die men in de Vlaamse Gemeenschap nog nooit heeft toegepast. We kunnen hier alleen maar uit besluiten dat de VGC en de Vlaamse Gemeenschap het zeer bewust op een akkoordje hebben gegooid om de toekomstige ambtenaren/personeelsleden van Muntpunt in een tweederangs categorie onder te brengen.

  • Doorgroeimogelijkheden zijn definitief afgelopen voor de statutaire ambtenaren die overgaan naar Muntpunt
  • Terugkeermogelijkheden naar de VGC-administratie zijn zo goed als uitgesloten
  • De toekomst van de huidige contractuelen is totaal onduidelijk

Als vakbonden verzetten wij ons principieel tegen de privatisering van overheidsdiensten en hun personeel.


Op maandag 31 januari 2011 organiseerden de opdrachtgevers, de Vlaamse Gemeenschap en de VGC algemene directie Cultuur, Jeugd en Sport, een informatiesessie voor het personeel over het Muntpunttraject in samenwerking met het extern bureau GHR Partners Belgium.
Voor het eerst ontving het personeel concrete informatie. De werkwijze van dit bureau is er een van open communicatie. Wat in schril contrast staat met de geheimdoenerij vanuit de VGC administratie, de Collegeleden en de Vlaamse administratie.

De huidige personeelsleden van de HOB ontvingen informatie van het extern bureau GHR Partners over het uitwerken van het organogram, het bepalen van de toekomstige rollen met de daaruit voortvloeiende functiebeschrijvingen, de verschillende fasen die zij voorzien tijdens hun opdracht met de daaraan gekoppelde timing en de precieze momenten van participatie van het personeel en terugkoppeling.

Slechter statuut in ruil voor meer taken

Onze conclusie, beste personeelsleden van de HOB: uw overheid geeft alvast het gebouw alle kansen op een vliegende start, maar wenst niet langer op te draaien voor de mensen die er verantwoordelijk zijn voor de dienstverlening. En dit omdat Muntpunt zal fungeren in een '(semi-) commerciële omgeving'. Jullie krijgen meer taken en ruimere openingsuren, en in ruil daarvoor krijgen jullie een slechter statuut. Expertise die in jaren is opgebouwd, hoeft op geen enkele manier gevalideerd te worden. Mensen die hierover uitleg vragen zijn vervelend en moeten zich niet moeien met wat belangrijke mensen (niet) beslissen. De onzekerheid waarin jullie al jaren moeten werken, is fnuikend voor de motivatie en met een beetje politieke visie zouden de werkzekerheid en het statuut van de HOB-personeelsleden in deze economisch moeilijke tijden, wèl verzekerd zijn.

Onze eisen zijn eenvoudig en legitiem:

  • Wij willen dat de VGC behouden blijft als werkgever. Vandaag stelt de VGC het bibliotheekpersoneel ter beschikking van de vzw HOB. Wij vragen dat men deze terbeschikkingstelling doet aan de vzw Muntpunt, naar het huidige model. Dit kan op eenvoudige manier in de overeenkomst die nog moet worden opgesteld tussen de VGC en de vzw Muntpunt. Zo blijven alle rechten van de personeelsleden gevrijwaard (loopbaan-, bevorderings- en terugkeermogelijkheden) en blijft het VGC-STATUUT van toepassing.

  • Verder moet het huidig statutair kader meteen worden ingevuld door het voorzien van bevorderingen en het onmiddelijk ongedaan maken van de contractuele invulling. Er moet nu een oplossing komen voor het GESCO-personeel ongeact hun huidige werkgever, door overdracht aan de VGC.


Wenst de VGC niet in te gaan op onze eisen, dan komt er een definitief einde aan de zo geroemde kwaliteitsvolle dienstverlening. Muntpunt, the place to bru? Voorlopig belooft het Muntplein vooral te bruisen van syndicale acties.

Meer informatie:
Rudi De Coster, Secretaris ACV-Openbare Diensten, rudi.decoster@acv-csc.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten