We stellen vast dat overal, en dus ook in België, vooral mensen met kleine en gemiddelde inkomens de zwaarste fiscale lasten dragen. De federale overheid moet de broeksriem aanhalen en tegen 2015 25 miljard besparen om de begroting terug in evenwicht te krijgen. Voor het FAN is het onaanvaardbaar dat de burgers twee keer voor de crisis moeten opdraaien. Er zijn alternatieven voor een politiek van besparingen en onrechtvaardige fiscaliteit. Een fiscaliteit waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen ten dienste van het algemeen belang. Ondersteun de nationale actiecampagne van FAN/RJF en word FAN van FAN.
Hieronder een aantal maatregelen die 25 miljard euro per jaar zouden kunnen opbrengen.
Eisen op federaal niveau
- Invoering van een progressieve belasting op vermogens van meer dan 1 miljoen euro. Eigen en enige woning niet inbegrepen.
Jaarlijkse minimale opbrengst in miljard euro = 8 - België is een van de laatste Europese landen waar het bankgeheim nog bestaat. De fraude wordt in ons land geraamd op 20 à 30 miljard. Net als bijvoorbeeld in Frankrijk moet ook in ons land de fiscus toegang krijgen tot alle bankgegevens die automatisch worden aangeleverd door de banken.
Jaarlijkse minimale opbrengst in miljard euro = 10 - Beperking van het gebruik van de notionele intrestaftrek. Deze aftrek moet afhankelijk gemaakt worden van jobcreatie. Stopzetting van de trend om de vennootschapsbelasting te verlagen.
Jaarlijkse minimale opbrengst in miljard euro = 3 - Invoering van een taks op de superwinsten van Electrabel. Als Belgisch overheidsbedrijf heeft Electrabel indertijd toestemming gekregen om haar kerncentrales versneld af te schrijven. Dankzij die versnelde afschrijving boekt dit nu Franse energiebedrijf grote winsten op kosten van de Belgische belastingbetaler/consument.
Jaarlijkse minimale opbrengst in miljard euro = 2 - De fiscale administratie moet alle mogelijkheden krijgen om een deel van de achterstallige belastingen te innen.
Jaarlijkse minimale opbrengst in miljard euro = 1 - Invoering van een meerwaardebelasting.
Jaarlijkse minimale opbrengst in miljard euro = 1
Totaal: 25 miljard euro
Eisen op internationaal en Europees niveau
- Invoering van een financiële transactietaks (FTT)
De Belgische regering moet blijven aandringen dat er een Financiële Transactie Taks (FTT) komt op Europees en mondiaal niveau. Een FTT biedt financiële middelen voor de strijd tegen de globale opwarming van de aarde en voor de strijd tegen de armoede en de honger in de wereld. De FTT zou net als de Tobintaks een regulerend effect hebben. Het zou speculaties en buitensporige liquiditeiten verminderen. Dit zou bijdragen tot meer stabiliteit van het financiële stelsel. Een taks van 0,05% zou wereldwijd 375 miljard euro per jaar kunnen opbrengen. Ter vergelijking: in 2009 werd globaal 102 miljard euro aan ontwikkelingshulp gegeven. - Automatische uitwisseling van financiële gegevens
Door belastingontduiking en -fraude onthouden de belastingparadijzen de andere staten en hun inwoners belastinginkomsten. In de huidige tijden van begrotingsschulden van staten treft dit mislopen van inkomsten in de eerste plaats de openbare diensten en de sociale subsidies. De persoonlijke
bezittingen die zich in belastingparadijzen bevinden, worden wereldwijd door de OESO geschat op 3750 tot 5250 miljard euro. Het jaarlijks verlies aan fiscale inkomsten van de staten omwille van beleggingen in belastingparadijzen bedraagt ongeveer 188 miljard euro. Om corruptie en fraude te bestrijden eist het FAN een automatische uitwisseling van gegevens tussen de staten op alle financiële producten. - Invoering van een Europese minimum vennootschapsbelasting
Het tarief van de vennootschapsbelasting staat al lang onder druk. Door de vele aftrekken en misbruiken betalen vennootschappen weinig tot geen belastingen. De concurrentie tussen de Europese landen leidt ertoe dat de vennootschapsbelasting zo goed als niets meer opbrengt. Het Fan eist dat er een evenwaardige belasting wordt geheven door de invoering van een minimumbelasting op basis van een vergelijkbare grondslag.
Ondersteun onze eisen en teken de petitie online op http://www.hetgrotegeld.be/ . De petitiecampagne loopt tot de midden 2012.
Om deze eisen kracht bij te zetten kwam het FAN (met hierin oa. het ACV) samen op woensdag 9 februari voor het Ministerie van Financiën. Een fotoverslag vind je hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten