woensdag 7 september 2011

Geen heksenjacht op vakbondsafgevaardigden!

ACV komt op voor elke afgevaardigde die wordt aangepakt omwille van zijn vakbondswerk.

Naar gewoonte profiteren sommige werkgevers om de vier jaar van de periode waarin het vakbondsmandaat van de afgevaardigden ten einde loopt om onder allerlei voorwendselen de meest strijdlustige afgevaardigden te ontslaan.

Tegen januari beginnen we de lijsten voor de sociale verkiezingen van mei 2012 op te stellen. Ongeveer 30.000 afgevaardigden van het ACV nemen het dagelijks op voor hun collega’s. Heel wat van hen zullen zich opnieuw kandidaat stellen. Er zullen zich ook nieuwe kandidaten aanbieden.

In deze context is het ontslag van de hoofdafgevaardigde van Auto 5 onaanvaardbaar. Onder het voorwendsel van pesterijen, waarvoor de afgevaardigde niet verantwoordelijk was noch medeplichtig aan was, maakt de directie komaf met een sterk syndicaal tegengewicht. In deze onderneming, waar CNE in de meerderheid is, is de balans van de ondernemingskern positief. Uit tal van elementen blijkt dat de directie een pestdossier voorwendt om haar ware bedoelingen te verhullen. Zo weigert ze de zaak voor de rechtbank te brengen. De rechtbank zou immers de waarheid aan het licht brengen. De onderneming betaalt ook vooraf het maximum aan vergoedingen uit aan de ontslagen werknemers, zonder dat er evenwel een uitspraak is van de arbeidsrechtbank.

Het ACV beklemtoont eens te meer dat het elke vorm van pesterijen veroordeelt en krachtig aanpakt. De slachtoffers moeten worden beschermd en de pesters gestraft. Elk bewezen feit moet worden gesanctioneerd. Even krachtdadig echter weigert het ACV dat dit argument straffeloos wordt misbruikt om de syndicale vrijheid aan te pakken.

In het dossier van Auto 5 werd er een sanctie genomen tegen de betrokken werknemer. De vakbondsafgevaardigde die nu ontslagen is, had deelgenomen aan de discussie die aan de sanctie voorafging. Negen maanden na de feiten verandert de directie plots van mening en ontslaat de beschuldigde werknemer, twee andere werknemers en de afgevaardigde. Dit is onaanvaardbaar.

De periode van sociale verkiezingen is voor duizenden mannen en vrouwen het moment bij uitstek waarin ze zich engageren om hun collega’s te vertegenwoordigen. Bescherming van de afgevaardigden is geen alibi voor persoonlijke privileges, maar waarborgt de goede werking van de sociale democratie.

Het ACV steunt het verzet in dit schrijnende geval en zal zich blijven verzetten tegen elke heksenjacht op afgevaardigden. Het ACV zal actie blijven voeren om te verhinderen dat werknemers en werkneemsters die zich engageren om hun collega’s te vertegenwoordigen en te verdedigen het slachtoffer worden van patronale willekeur.

1 opmerking:

  1. Dergelijke bedrijven en werkgevers horen op een "zwarte lijst" waar ter gelegener tijd gebruik van kan gemaakt worden om gepaste akties te organiseren.

    BeantwoordenVerwijderen