woensdag 9 november 2011

ACV en CNE kuisen de Beurs-trappen


Schuim, groene vlaggen, militanten, borstels en de Beurs… dit gecombineerd met de zwoele reggae van Bob Marley zorgden deze morgen voor een zeer geslaagde symbolische actie. CNE en ACV Brussel-Halle-Vilvoorde sloegen de handen in elkaar en kwamen met deze zeer ludieke actie. Veel mensen zijn immers ongerust over wat de toekomst zal brengen? De huidige politieke onderhandelaars en de media spreken momenteel maar over één ding: saneren. En dit allemaal op de kap van de werkende massa, zeker als we de voorstellen van het patronaat en de liberale partijen aan de onderhandelingstafel moeten volgen. Diegene die een aandeel in de economische crisis hebben, gaan vrijuit. Neen, het is volgens deze rechtse regeringsonderhandelaars veel gemakkelijker de zwakkeren in de samenleving, de werklozen, jongeren, (brug)gepensioneerden en iedere werknemer aan te vallen en aan te pakken dan diegene die in het groot ‘oorzaak van de crisis’ op hun voorhoofd hebben geschreven.

Of zoals Guy Tordeur het mooi verwoordde: “Het casinokapitalisme, het risicogedrag van de bankiers en de geldhonger van beleggers en speculanten hebben gezorgd voor deze economische en sociale instabiliteit, voor de grote onzekerheid die er onder de werkende mensen bestaat. Het zijn niet de werknemers, het zijn niet de gepensioneerden, het zijn niet de invaliden, het zijn niet de vele jongeren die vragen naar een job en hun toekomst willen opbouwen, die deze crisis hebben veroorzaakt.
Het zijn de bankiers, de beleggers, de speculanten en grootverdieners die voor deze aanhoudende crisis sinds 2007 hebben gezorgd.”

Als ACV kunnen we duidelijk zijn: tegen dit soort besparingen zeggen we neen! Er mag niet geraakt worden aan de index, de hoge energieprijzen moeten aangepakt worden. Ook brugpensioenen, werkloosheidsuitkeringen en tijdskrediet zijn enkele voorbeelden waar niet aangeraakt kan en vooral mag worden!
Blind bezuinigen kan voor het ACV niet! Blind bezuinigen is geen oplossing, blind bezuinigen is een onderdeel van het probleem.
Maar er moet bespaard worden! Laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Zoek het geld waar het te vinden is, zonder in de zakken van de werknemers te graaien! De rijken en de vermogens hebben de laatste jaren steeds meer winst gemaakt dankzij allerlei aftrekposten en de notionele interestaftrek. Zij moeten een grotere inspanning leveren. Daarnaast zijn er enkele maatregelen op vlak van fiscaliteit die moeten genomen worden: een taks op financiële transacties, een daadwerkelijke aanpak van fiscale fraude en allerlei spitsvondigheden…

Geen sociale achteruitgang maar een rechtvaardige fiscaliteit, dat is waar het ACV achterstaat!

Bekijk hier het fotoverslag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten