vrijdag 25 november 2011

Discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken

Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en de UHasselt dat vandaag werd voorgesteld, blijkt dat een kwart van de Vlamingen het normaal vindt dat een allochtoon minder kans maakt op werk. Ook de discriminatie van vrouwen en holebi’s wordt door een aanzienlijke minderheid als normaal beschouwd.

“Deze onderzoeksresultaten stemmen tot zeer stevig nadenken” stelt Stefaan Peirsman, coördinator van de diversiteitswerking van het ACV en vroeger ook diversiteitsconsulent in ons verbond. “Men wil werklozen strenger gaan aanpakken, maar tegelijk blijkt dat heel wat mensen ongewenst zijn op de arbeidsmarkt. Het resultaat laat zich raden.”

“Dit onderzoek maakt duidelijk dat in het Vlaams loopbaanakkoord, waarover momenteel onderhandeld wordt, sterk ingezet moet worden op de instroom van kansengroepen op de arbeidsmarkt. Dit moet onder meer via de diversiteitplannen die werkgevers en werknemers helpen en ondersteunen om allochtonen, arbeidsgehandicapten, holebi’s,… kansen te geven in de bedrijven. Zo bouwen we aan een draagvlak in de ondernemingen. Nu wordt te veel heil verwacht van de inzet van allerlei HRM-tools rond competentiemanagement. Dat is ook nodig, maar daarmee gaan we er niet komen. Integendeel, zo dreigt het beleid rond de kansengroepen te verwateren.”

Stefaan gaat nog een stap verder: “Als de zachte aanpak niet volstaat, moeten we overwegen om flagrante gevallen ook harder aan te pakken. Via de wet op de discriminatie bijvoorbeeld.”

Binnen ACV zijn er verschillende diversiteitsconsulenten aan de slag. Zij helpen werknemers om het personeelbeleid in hun onderneming te verbeteren. Werknemers kunnen bij de diversiteitsconsulenten terecht met al hun vragen rond diversiteit in hun onderneming. Voor het verbond Brussel-Halle-Vilvoorde is Delfien Delputte de diversiteitsconsulente.

Een handige tool is ook www.effechecken.be, een gezamenlijke website van de drie vakbonden over diversiteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten