maandag 19 november 2012

Werkgevers moeten egelstelling verlaten


In het radioprogramma De Ochtend maakte VBO-baas Pieter Timmermans vorige week een heel eenzijdige analyse van ‘De Wet tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen’. Pieter Timmermans reduceerde deze wet bewust tot één hoofdstuk ervan: de loonnorm.

In zijn ‘analyse’ repte hij met geen woord over de loonkostsubsidies voor de werkgevers (4,4 miljard euro in 2012). Deze subsidies worden, wegens een veto van de werkgevers, niet meegerekend bij het bepalen van de loonkosthandicap door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Als men dit wel doet, daalt het loonkostverschil met de 3 buurlanden in één klap tot 1,7%.

Bovendien is concurrentievermogen veel meer dan enkel de loonkost. Daarom besteedt de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven in zijn rapport over de loonkosthandicap altijd uitgebreid aandacht aan de inspanningen inzake innovatie en opleiding. In het laatste rapport (november 2011) werd andermaal vastgesteld dat België op dit vlak ruim onder de Europese en nationale doelstellingen blijft. In 2010 bleven de werkgevers met maar liefst 1,1 miljard euro onder het engagement dat ze tien jaar geleden aangingen om 1,9% van de loonmassa (in 2010 135,2 miljard) te besteden aan vorming en opleiding.

De VBO-topman, die nauw betrokken was bij het opstellen van de wet van 1996, is blijkbaar ook het artikel 14 vergeten. Dit artikel van de wet zegt uitdrukkelijk dat de regering maatregelen kan nemen ‘met betrekking tot een gelijkwaardige matiging van de inkomens van de zelfstandigen ten voordele van de investeringen in hun onderneming en de werkgelegenheid, evenals maatregelen met betrekking tot een gelijkwaardige matiging van de inkomens van de vrije beroepen, de dividenden, de tantièmes, de sociale uitkeringen, de huurprijzen en andere inkomens’. Dit werd nog nooit toegepast, behalve voor de sociale uitkeringen. Opnieuw wil men de rekening enkel presenteren aan de werknemers en aan wie het met een uitkering moet stellen.

Pieter Timmermans pleitte in De Ochtend voor een competitiviteitsplan. Het ACV stak de voorbije maanden al herhaalde malen de hand uit om samen naar de meest doelmatige en rechtvaardige manier te zoeken om de lasten op loon te drukken ten bate van de werkgelegenheid. Niet door de lonen te verlagen met gepruts aan de index, want dat zou nefast zijn voor de koopkracht en het consumentenvertrouwen dat al zeer zwaar onder druk staat. En zou andermaal bijkomende druk leggen op de werknemersgroep die nu al het zwaarst belast wordt.

Het ACV stelt daarom al maanden voor de lasten op loon te verlagen via een versterking van de alternatieve financiering van de sociale zekerheid. Uit de enquête die de krant De Morgen vandaag publiceerde, blijkt ook duidelijk dat daarvoor een sterk maatschappelijk draagvlak bestaat.

Het ACV hoopt dat de werkgeversorganisaties alsnog hun egelstelling willen verlaten en die uitgestoken hand willen aanvaarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten