maandag 21 mei 2007

'Een werknemer, een stem' ACV voert actie in KMO’s

Militanten van ACV hebben enkele KMO-zones bezocht. Ze willen op die manier werknemers in kleine en middelgrote ondernemingen informeren over hun rechten. In deze bedrijven van minder dan vijftig werknemers zijn er geen overlegorganen én hebben de werknemers bijgevolg geen stem.
De veertiendaagse KMO-actie draagt de slogan ' een werknemer, een stem'. Omdat er geen inspraakstructuur is in deze bedrijven mogen de kmo-werknemers niet meedoen aan de vierjaarlijkse sociale verkiezingen. Ze krijgen geen informatie over de financiële en economische toestand van hun bedrijf én hebben geen inspraak in dossiers over veligheid en gezondheid.

Deze inspraak is levensnoodzakelijk want uit de cijfers van het fonds voor arbeidsongevallen blijkt dat er in KMO’s relatief meer ongevallen zijn dan in grotere ondernemingen. Een gestructureerd sociaal overleg in KMO's draagt bij tot een verbetering van het welzijn van de werknemers en tot een vermindering van het aantal arbeidsongevallen. Een stelling die wordt bijgetreden door de onderzoekers van het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA). Zij zeggen dat vakbondsvertegenwoordiging het inspraakklimaat op de werkvloer bevordert én dat de vakbond ook de sleutel is voor inspraak in strategische bedrijfskeuzes. Dat ook de werkgevers hier beter van worden, bewijst het sociaal overleg dat dagdagelijks plaatsvindt in vele duizenden (grotere) ondernemingen: problemen worden uitgepraat en aangepakt alvorens ze kunnen escaleren in conflicten.

Ondanks twee opeenvolgende veroordelingen van de bestaande situatie door hoge rechtscolleges - de Raad van State en het Europees Hof van Justitie - is er op één jaar vóór de volgende sociale verkiezingen nog geen wetgevend initiatief om deze sociale dialoog te regelen. "Om de info over basisrechten van werknemers toch te laten circuleren in KMO's, trekken wij met de folder 'Goed om weten' naar verschillende industriezones in ons verbond", stelt Ben Debognies, de gewestsecretaris van het ACV in Brussel en Halle-Vilvoorde. Meer foto's vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten