woensdag 2 mei 2007

KWB sterk bezig rond duurzame ontwikkeling

Dat het met ons klimaat niet de goede kant op gaat, weet onderhand iedereen. Maar of iedereen daar wel iets aan wil doen, is een andere vraag. KWB en KAV wel: zij willen het energieverbruik in een gemiddeld huishouden doen dalen. Niet door grote advertenties in “Raak” of “Vrouw en Wereld”, maar door hun leden en (andere) geïnteresseerden tips en informatie te geven op verschillende manieren.
Een eerste stap voor KWB en KAV was het organiseren van infoavonden over energiezuinig huishouden en energiezuinig bouwen, vervolgens vonden er in Vlaams Brabant drie technische infoavonden rond zonnecollectoren plaats. Deze infoavonden kenden een enorm succes; 350 mensen woonden één van onze infoavonden bij. Een (tot nu toe) laatste stap is het zelf bouwen van zonnecollectoren. Door een zonnecollector zelf te bouwen, kan je voor de helft kosten uitsparen op de collector zelf. De installatie van een zonnecollector gebeurt het best door een herkend installateur.

Tijdens het weekend van 20 tot 22 april ging het zelfbouwweekend zonnecollectoren voor Vlaams Brabant door op de Kompascamping te Westende. Het aantal deelnemers werd beperkt tot 25, om het overzichtelijk te houden, en om niet voor elkaars voeten te lopen. Het streven was: 50 zonnecollectoren bouwen. Vrijdagavond werd het gehele proces uitgelegd en voorgedaan. Zaterdagmorgen om 9 uur werd gestart met bouwen. Spontaan ontstonden er verschillende groepjes, elk met een eigen taak: koperplaten snijden, koperplaten schuren, buizen plooien, buizen schuren, buizen op koperplaten lassen, dit geheel schilderen, houten kaders maken, kaders schilderen, kaders isoleren, koperplaten in kaders plaatsen en het geheel voorzien van een glasplaat. Kortom: onze 25 bouwers hebben hard moeten werken en … het streefcijfer werd gehaald! Zondagmiddag vertrokken de deelnemers huiswaarts, moe maar met hun zelfgebouwde zonnecollectoren achter in de wagen. Meer foto's vind je hier. Meer info op: www.kwbvlaamsbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten