donderdag 13 maart 2008

ACV ondertekent engagement voor bevordering van diversiteit


Deze namiddag ondertekenden de drie Brusselse vakbonden een gemeenschappelijk engagement voor het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt en voor het bevorderen van de diversiteit op het werk.

Discriminatie op de arbeidsmarkt, of die nu voortvloeit uit een verschil in behandeling op grond van herkomst, geslacht, leeftijd, handicap of andere factoren, uit zich in een hogere werkloosheidsgraad bij kansengroepen, maar tegelijk worden deze groepen ook verbannen naar moeilijke sectoren of sectoren waar de arbeidsvoorwaarden precair zijn.

In Brussel blijft discriminatie op de arbeidsmarkt een belangrijke factor die ervoor zorgt dat een aanzienlijk deel van de bevolking uitgesloten wordt van de arbeidsmarkt. Nu het aantal werkaanbiedingen stijgt en er zelfs sprake is van een tekort aan arbeidskrachten, valt er toch nauwelijks een vermindering van etnische discriminatie of een daling van het aantal Brusselse werklozen te bespeuren.

De drie vakonden (ACV, ABVV en ACLVB) verbinden zich ertoe om permanent na te denken en actie te voeren voor de gelijke behandeling en gelijke arbeidsrechten van iedereen, zodat diversiteit een volwaardige plaats krijgt in de onderneming.

"Het is belangrijk dat we de engagementen die we opnemen, ook concreet invullen", zei Myriam Gerard, de gewestsecretaris van het ACV in Brussel, deze namiddag op de persconferentie. "Sinds vorig jaar zijn in de drie verschillende vakbonden diversiteitsconsulenten aangesteld, die mee het actieplan tegen discriminatie en de promotie van de diversiteit vorm geven. We proberen zoveel mogelijk samen te werken met alle Brusselse partners die zich engageren in het diversiteitsverhaal", aldus de vakbondsvrouw. En dat zijn in de eerste plaats Brussels minister van werk Benoît Cerexhe en Eddy Courthéoux (Actiris), de coördinator van het Territoriaal Pact voor de werkgelegenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Beiden spraken deze namiddag, met een glas gueuze binnen handbereik, ook de pers toe in de Brusselse brasserie A la Mort Subite op de Warmoesberg.

"De drie vakbonden hebben vorig jaar elk een vormingsmap uitgewerkt die délégués in staat moet stellen om een diversiteitsplan voor hun bedrijf uit te werken en dit voor te stellen op de ondernemingsraden van de Brusselse bedrijven. Het opstarten van diversiteitsplannen door de Brusselse werkgevers biedt de kans om dit engagement in de praktijk te brengen. De vakbonden en de werknemers spelen een fundamentele rol in het ondersteunen en uitbouwen van diversiteitsacties in de ondernemingen. We moeten onze délégués overtuigen hun rol in de ontwikkeling van een diversiteitsplan op te nemen en de plannen met het Territoriaal Pact opvolgen", zei Myriam Gerard nog.


De Nederlandstalige diversiteitsconsulent voor het ACV in Brussel is stefaan.peirsman@acv-csc.be .

Zijn Franstalige CSC-collega is christina.hosszu@acv-csc.be .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten