woensdag 23 april 2008

Onderwijsvakbonden in debat over Nederlandstalig onderwijs in Brussel

Het tweetalig Brussels Regionaal Comité (BRC) van het ACV organiseerde maandagavond een debat over het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad.

Hieronder vind je enkele uitspraken die opgetekend werden:

  • Meer dan de helft van de leerkrachten houdt het geen vijf jaar vol in een Brusselse school. “Dat de schoolteams hier in Nederlandstalige scholen zo snel wisselen, vind ik verschrikkelijk. Om een coherent schoolbeleid te voeren, heb je ook een vast lerarenkorps nodig. Pas dan kun je écht iets doen. En dat is hier in Brussel niet mogelijk”, zegt Marianne Coopman van de christelijke onderwijsvakbond voor het basisonderwijs (COV).

  • Het onderwijzend personeel basisonderwijs in Brussel bestaat uit 82 procent vrouwen. “Een groot deel van de vrouwen die in het onderwijs werken zijn niet in de eerste plaats geïnteresseerd in extra wedde, maar wel in de verbetering van arbeidsvoorwaarden zoals veilig kunnen werken, een goede woon-werkverbinding of zelfs een parkeerplaats aan de school voor hun wagen maken verschil”, zei Romain Maes, de topman van COV, tijdens het debat.

  • Een extra premie voor de leerkrachten zal niets veranderen aan de situatie in de klas noch aan de werkdruk van de leerkracht. “Indien de minister wil dat leerkrachten in Brussel blijven werken, dan zijn er geschiktere manieren om dit in de hand te werken zoals kleinere klassen, een goede infrastructuur, voldoende ondersteunend personeel, onderwijsassistenten of taalassistenten om de leraar in de klas bij te staan, extra taalinitiatie, ondersteunende projecten rond meertaligheid en multiculturaliteit, en waarom niet een positieve promotiecampagne ten voordele van het onderwijs in Brussel”, aldus Michel Van Uytfanghe van COC, de christelijke onderwijscentrale die onder meer actief is in het secundair onderwijs.

Het volledige verslag van dit debat kan je lezen op de verbondelijke ACV-bladzijde 17 in het weekblad Visie van 2 mei dat op maandag 5 mei in de bus valt.

De foto's van de sprekers tijdens het debat, kan je hier bekijken.


Wil jij ook meepraten in het debat over het Nederlandstalig onderwijs in Brussel? Dat kan door hieronder een reactie achter te laten bij dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten