dinsdag 29 april 2008

Personeel van Brutélé staakt voor werkzekerheid

Brutélé is een Brussels-Waalse intercommunale die oorspronkelijk opgericht werd ter verzekering van de teledistributie in de gemeente Elsene, waar het in de Napelstraat nog steeds zijn Brussels hoofdkantoor heeft. En daar wordt vanaf vandaag gestaakt. Brutélé biedt televisie, telefonie en internet via de kabel aan.

Sinds eind vorig jaar is de Waalse kabelmaatschappij ALE in handen van Tecteo dat vanaf 1 juni 2008 ook Brutélé overneemt. Door deze schaalvergroting wordt Tecteo, met de merknaam VOO, een grote speler op de Franstalige mediamarkt, zoals Telenet in Vlaanderen. VOO biedt ook een Nederlandstalige service aan zijn klanten in het Brusselse en het Waalse Gewest en is onder meer sponsor van de voetbalclubs Charleroi en Standard.

Ook na de opslorping door Tecteo blijft Brutélé een semi-overheidsbedrijf waarin de vakbonden werkzekerheid willen voor het personeel. “Bij de andere intercommunales in Brussel is ongeveer de helft van het personeel vast benoemd en hier heeft men daar jaren niks aan gedaan. Op dit moment zijn 84 werknemers van de 230 in de vier vestigingen vastbenoemd.Wij vragen dat men dertig personeelsleden statutair maakt omdat benoeming van personeel werkzekerheid waarborgt”, zegt Rudi De Coster van ACV Openbare Diensten.

"Wij willen bovendien dat alle interimkrachten die reeds meer dan één jaar werken met weekcontracten een contract van bepaalde duur van één jaar krijgen. Brutélé wil die 39 interimwerknemers in een klassiek call-center aan andere loon- en arbeidsvoorwaarden. De werkgever wil ook niet alle gevraagde 43 tijdelijke contracten omzetten in een vast contract. Omdat we ook hierover niet tot een akkoord kwamen, hebben we de onderhandelingstafel gisteren verlaten en heeft het personeel unaniem beslist om vanaf vandaag te staken. Ook in de vestiging in Charleroi wordt er niet gewerkt”, weet de vakbondsman.

Met het verlengde weekend voor de deur, zal de staking minstens één week duren. “Volgende week kunnen we in Luik de hoofdzetel van Tecteo gaan bezoeken”, kijkt De Coster vooruit naar mogelijke andere acties.

ACV-hoofddélégué bij Brutélé in Brussel is de 56-jarige Luc De Cock. Hij is normaal altijd op de baan omdat hij het netwerk van de multimediaoperator onderhoudt. Voor hem gaat de opslorping door Tecteo vanaf 1 juni weinig of niks veranderen. “Wij komen hier op voor de andere werknemers. De werkgever wil de interims buiten en de contractuelen krijgen geen vast contract meer. Het is daarom dat we staken”, zegt Luc die al 37 jaar voor de intercommunale werkt. Of de staking iets zal opleveren, weet hij niet. “Maar de druk zal wel toenemen, mede door de aandacht van de media en het werk blijft liggen. Wij plaatsen elke dag om en bij de 80 modems. Ze willen van Brutélé een privefirma maken.”

“Bij de overgang naar Tecteo blijft het regime van openbare dienst nog tien jaar bestaan. Diegenen die nu het statuut van vastbenoemde hebben, blijven dit behouden, maar het wordt uitdovend. Na 1 juni wordt niemand meer tot statutair benoemd”, vult Rudi De Coster aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten