maandag 16 maart 2009

20.000 folders tegen de loonkloof bedeeld aan het Centraal Station in Brussel

Vanochtend deelden de christelijke vakbond en de katholieke arbeidersvrouwen aan de uitgangen van het Centraal Station in Brussel informatie uit over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen moeten tot maart 2009 werken om evenveel te verdienen dan mannen in 2008 of vrouwen verdienen gemiddeld 21 procent minder dan mannen.

Om deze loonkloof in de aandacht te brengen deelden ACV en KAV deze ochtend 20.000 folders uit aan de pendelaars in het Brusselse Centraal Station. In de folder kan je lezen dat er nog steeds verschillen bestaan tussen loon- en arbeidsvoorwaarden van vrouwen en mannen met hetzelfde beroep, dezelfde functie, opleiding en anciënniteit.

De huidige wetgeving volstaat niet om deze loonongelijkheid aan te pakken. En daarom roept het ACV de werknemers op om heel concreet de loonkloof in hun onderneming te meten. Dit kan door op de ondernemingsraad specifieke informatie op te vragen over werkgelegenheid en loon waaruit de verschillen tussen mannen en vrouwen blijken. Want een allereerste stap is dat in de onderneming een zo duidelijk mogelijk beeld gevormd wordt van de loonsituatie van vrouwen en mannen.

Deze elementen kunnen op termijn in het bedrijf leiden tot een actieplan voor gelijkheid van mannen en vrouwen. Zo een actieplan is echter wettelijk niet verplicht. Het is daarom dat ACV en KAV een onderhoud vroegen aan Minister van Werk Joëlle Milquet. Een delegatie met onder meer Claude Rolin en Ann Vermorgen van het ACV en Annemie Janssens van KAV werd op de middag ontvangen op het kabinet van Minister Milquet op de Kunstlaan in Brussel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten