woensdag 24 november 2010

Bescherming van de Delegee

Er wordt veel gesproken over de bescherming van de delegee naar aanleiding van de pesterijen bij Mactac. In deze video, gemaakt voor "de dag van de delegee", leggen verschillende mensen uit ons verbond, de noodzakelijkheid uit van de bescherming van de delegee.




Dit is alvast een verklaring van het ACV (nationaal):

In de nasleep van de affaire MACtac kreeg de uitzonderlijk hoge beschermings- en ontslagvergoeding heel veel media-aandacht. En er waren navenante commentaren over de overdreven vergoeding. De werkgeversorganisaties grepen dit dossier aan om de bescherming van delegees in vraag te stellen.

Laat ons heel duidelijk zijn: het ACV zou het beter vinden dat de ontslagbescherming en de bescherming van delegees tegen discriminatie en pesterijen anders , beter en efficiënter zou worden geregeld. Bijvoorbeeld zoals in Frankrijk, Nederland of Duitsland. Daar kan een werkgever een delegee niet zomaar ontslaan mits betaling van een vergoeding. Daar kan het niet dat iemand ontslagen blijft als een rechter of een inspecteur vaststelt dat het ontslag verband houdt met syndicaal engagement.
In elk van onze buurlanden moet de werkgever de delegee dan verplicht terug in dienst nemen. In dezelfde functie, met dezelfde promotiekansen, met hetzelfde loon. De werkgever kan dat in onze buurlanden niet weigeren. Hij kan er niet voor kiezen een schadevergoeding te betalen. Desnoods wordt een onwillige werkgever er door de rechter met zware dwangsommen verplicht om de delegee te reïntegreren.

In België kennen we dat niet. Hier staat het een werkgever altijd vrij om een vakbondsman of -vrouw af te danken omwille van zijn of haar syndicaal engagement. Als hij er maar genoeg voor betaalt. Er zijn voorbeelden te over. Alleen al in het verbond Brussel-Halle-Vilvoorde hadden we recent soortgelijke gevallen bij Flightcare, Leonidas, Sarens, het OCMW van Vilvoorde, Aviapartner, ...

Bescherming van vakbondsmensen is broodnodig om vakbondswerk te kunnen doen. Als je soms de werkgever moet tegenspreken, en dat moet elke delegee af en toe doen, mag je dat niet bekopen met een ontslag. Al teveel vakbondsmensen worden nu gediscrimineerd op het werk. Promotiekansen gaan aan hen voorbij omwille van hun syndicaal engagement. Ze zetten zich voor, tijdens en na de werkuren sterk in voor de problemen van anderen. Ze halen zich andermans problemen op de hals. Proberen er in het overleg het beste van te maken. Worden vaak overladen met kritiek als het bereikte compromis weer niet eens goed genoeg was.

We worden kwaad als werkgevers beweren dat het delegees om die bescherming te doen is. Zelfs zij weten beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten