dinsdag 13 maart 2012

ACV tevreden met belangrijke stap om energieprijzen aan te pakken

Het ACV is tevreden dat de federale regering eindelijk werk maakt van een betere controle op de elektriciteits- en gasprijzen. Studie na studie werd aangetoond dat de energieprijzen in België sneller stijgen dan in onze buurlanden. De sterke stijging van van de energieprijzen is een zeer belangrijke oorzaak van de snel oplopende inflatie in België. Daarom pleitte het ACV al maanden voor meer controle op de energieprijzen, onder andere door elektriciteits- en gasprijzen los te koppelen van de olieprijs. Het ACV hoopt dat de voorgestelde regeringsmaatregelen nu ook tot een krachtdadig energiebeleid leiden.

De belangrijkste maatregel heeft betrekking op de prijsformules die gebruikt worden door de grote leveranciers. Die formules voor elektriciteit en gas zijn vaak gekoppeld aan de olieprijs. Indien die stijgt op de wereldmarkt dan stijgen onze gas- en elektriciteitsprijzen. Het is dit mechanisme dat in belangrijke mate oorzaak is voor de veel snellere stijging van de prijzen in België. De regering gaat deze prijzen nu voor 6 maanden bevriezen. De regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt (CREG) krijgt ook de opdracht om deze prijsformules te onderzoeken. Op termijn mogen enkel nog realistische kosten (die de productiekost weerspiegelen) in rekening gebracht worden. Deze controle door de CREG wordt het vangnetmechanisme genoemd. Het ACV is bijzonder verheugd dat dit nu ingevoerd wordt en dat de CREG vanaf 2013 op effectieve wijze de prijzen kan controleren.

Nog niet alle problemen opgelost

Deze maatregelen betekenen echter niet dat de problematiek van de elektriciteits- en gasprijzen hiermee opgelost is. Er zijn nog een paar dossiers die wegen op de prijzen:



  • De energieproducenten die gebruik maken van nucleaire energie boeken nog steeds hoge winsten door gebruik te maken van afgeschreven kerncentrales. Deze nucleaire rente moet ten goede komen van de consument. Dit kan via investeringen in hernieuwbare energie en in sociale maatregelen waardoor het aandeel van de huidige heffingen op de energieprijs omlaag kan.

  • Er moet een veel strengere controle op de doorrekening van de groenestroomcertificaten in de stroomprijs komen. Sommige leveranciers rekenen vaak de boeteprijs aan terwijl de marktprijs van de certificaten gezakt is en de kostprijs (vooral voor leveranciers die zelf groene stroom produceren) veel lager is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten