maandag 5 maart 2012

Regering kan draagvlak vinden voor structurele en rechtvaardige fiscale maatregelen

De regering maakt het komende weekend echt werk van de begrotingscontrole. Een bijkomende sanering ten belope van 2 tot 2,5 miljard euro dringt zich op. Het ACV heeft nooit betwist dat er moet gesaneerd worden. Ons land moet de budgettaire doelstellingen halen, al was het maar om uit de wurggreep van Europa te blijven. Maar het ACV dringt wel aan op maatregelen die de toekomst en de welvaart van deze en de volgende generatie veiligstellen.

ACV voorzitter Marc Leemans: “ Belastinggeld moet uiteraard steeds op de beste manier besteed en beheerd worden. Maar we mogen ons niet laten verblinden. We verwachten allemaal steeds meer en beter van de overheid inzake zorg, onderwijs, infrastructuur, veiligheid, diensten,… Wel, dat kost geld. Blijven hakken in overheidsuitgaven en in de sociale zekerheid is geen optie. Het is cruciaal om de komende dagen en weken toe te werken naar een eerlijke en rechtvaardige fiscaliteit. Ik hoop dat dat stilaan voor iedereen duidelijk wordt. Daar ligt een groot stuk van dé oplossing. Op die manier kan de regering niet alleen haar boekhouding op orde krijgen. Maar ook de competitiviteit van onze economie veilig stellen.”

Voor de competitiviteit van onze economie is de fiscaliteit een veel beter alternatief dan een eenzijdige ingreep via de index die alleen maar opnieuw de werknemers en gerechtigden op sociale uitkeringen treft. Veel rechtvaardiger en doelmatiger is de lasten op arbeid te verminderen en te vervangen door een alternatieve financiering van de sociale zekerheid waarbij ook vermogens en andere inkomstenbronnen worden aangesproken. Het ACV staat niet alleen met deze analyse. In een gemeenschappelijke studie (april 2011) kwamen de Nationale Bank en het Planbureau al samen tot deze conclusie.


Het ACV legt daarom de volgende fiscale speerpuntvoorstellen op tafel:



  1. Een eerlijke vermogensfiscaliteit door een taks op de grote vermogens op basis van een vermogenskadaster. En door een voldragen belasting op alle meerwaarden, ook voor particulieren. En niet enkel op speculatieve meerwaarden, maar ook voor liquidatieboni voor vennootschappen (nu een veel te lage taks van 10%).

  2. De zwaarste lekken in de vennootschapsbelasting dichten door een stop op de misbruiken in de notionele intrestaftrek. En door een minimum belastingaanslag voor vennootschappen. Om zo te voorkomen dat door fiscal engineering sommige bedrijven geen of nauwelijks belasting betalen.
    In 2009 hadden de bedrijven een gemeenschappelijk positief resultaat van 93.956.000.000 euro. Stel dat de bedrijven daarop nog altijd 19.9% belasting hadden betaald (zoals in 2001) en geen 11.8% (zoals in 2009), dan zou de overheid 7.643.244.000 euro meer in het laatje hebben gekregen. Alleen al een terugkeer naar de effectieve aanslagvoet van 2 jaar eerder (14.9% in 2007) zou 2,84 miljard euro opleveren.

  3. Bestrijding van de vervennootschappelijking om de ontwijking van personenbelasting en sociale bijdragen te stoppen. Dergelijke constructies moeten alsnog opgenomen worden in de personenbelasting. En er moeten strikte grenzen gesteld worden aan het particuliere bezit en de particuliere uitgaven die men in zo een vennootschap onderbrengt.

  4. Afschaffing van de forfaitaire belastingen, op inkomsten uit huur bijvoorbeeld. Die belasting gebeurt nu op basis van een fictief forfait en niet op basis van de werkelijke inkomsten. Tegelijk moet een verbod ingevoerd worden om dit door te rekenen aan de huurder.

  5. Het is een goede zaak dat zelfstandigen hun sociaal statuut de laatste jaren sterk konden verbeteren. Echter zonder daar de conclusies voor wat betreft hun bijdrage aan te verbinden. Het wordt dus hoog tijd voor hogere bijdragen van de zelfstandigen voor hun sociaal statuut. Dat is niet enkel een kwestie van eerlijke verdeling van lasten tussen werknemers en zelfstandigen, maar ook van een betere verdeling tussen zelfstandigen met een laag en een hoog inkomen.

  6. Een volgehouden strijd tegen de fraude door een stop op schandalige lage afkoopsommen om bestraffing van fiscale fraude te ontlopen. En door een volledige afschaffing van het bankgeheim. Want alleen wie veel te verbergen heeft, moet daarvoor schrik hebben. Het gepamper van fraudeurs via een nieuwe fiscale amnestie kan echt niet door de beugel.

  7. Nog een tandje bij in de strijd tegen de loon- en bijdragefraude in het bijzonder door bijvoorbeeld een verplichte girale betaling van het loon, een verplichte aanwezigheidsregistratie in bedrijven, een adequate wetgeving tegen schijnzelfstandigen, door naar het voorbeeld van de witwaswetgeving de verplichting aan sociale secretariaten op te leggen om indicaties van sociale fraude te melden aan de inspectiediensten.

De grote verontwaardiging over de onrechtvaardig verdeelde belastingdruk, over de zwarte economie, over zware fraudedossiers doet het ACV vermoeden dat de regering een sterk maatschappelijk draagvlak zal vinden voor maatregelen die de rechtvaardigheid van en het vertrouwen in ons fiscaal systeem herstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten