donderdag 8 maart 2012

Nieuwe wet maakt loonkloof in onderneming zichtbaar.

Deze namiddag keurt de Kamer een wetsvoorstel goed om de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken. De nieuwe wet zal onder andere toelaten om via de sociale balans de loonverschillen tussen mannen en vrouwen op ondernemingsniveau zichtbaar te maken. De aanpak van de loonkloof krijgt zo meteen heel wat meer slagkracht. Zonder concrete cijfers over de loonkloof in de onderneming, is het immers moeilijk voor vakbondsafgevaardigden om de problematiek aan te pakken in hun onderneming. De wet die vandaag goedgekeurd wordt, zal daar nu verandering in brengen.

Belangrijkste elementen uit de nieuwe wet

Een bedrijf moet ieder jaar samen met de jaarrekening een sociale balans neerleggen. In deze sociale balans zit onder meer informatie over de loonkosten en het aantal mannelijke en vrouwelijke werknemers. De nieuwe wet bepaalt dat die loonkosten in de sociale balans opgesplitst moeten worden volgens geslacht. Zo wordt de loonkloof echt zichtbaar op bedrijfsniveau. Binnen het sociaal overleg in de onderneming kan dan gezocht worden naar de oorzaken van de loonkloof. Om ze vervolgens met doelgerichte acties aan te pakken.

Aangezien de sociale balans neergelegd wordt bij de Nationale Bank wordt deze informatie ook publiek toegankelijk en kunnen bedrijven vergeleken worden.

De nieuwe wet voorziet ook dat ondernemingen met meer dan 50 werknemers om de 2 jaar een gedetailleerde genderanalyse van de bezoldigingsstructuur moeten maken. Als hieruit M/V ongelijkheden blijken, moeten werkgever en vakbonden samen een actieplan opstellen om dit te corrigeren.

Ook nieuwe functieclassificatie-systemen die men op sectoraal niveau wil invoeren, zullen vanaf nu eerst een gendertoets ondergaan.


Nieuwe wet maakt meer maatwerk mogelijk

Over de diepte van de loonkloof deden de voorbije dagen zeer uiteenlopende cijfers de ronde. Het officieel loonrapport van het Instituut voor Gelijke Kansen m/v houdt het op een loonkloof van 23%. Volgens de OESO is de loonkloof in België 8,9 %. Die verschillen hebben alles te maken met wat men meet en of men al of niet ‘corrigeert’ voor bepaalde factoren.

De vaststelling blijft dat wie de lonen van gemiddelde mannen en vrouwen naast elkaar legt, komt tot een loonkloof van meer dan 20 %. Je kan dan rekening gaan houden met het feit dat vrouwen vooral werken in lageloonsectoren (zoals de schoonmaak, kleinhandel, confectie, non-profit, onderwijs,…) en corrigeren voor die sectorverschillen. Of de lonen vergelijken per gewerkt uur om het verschil tussen deeltijdsen en voltijdsen weg te werken. Want meer vrouwen werken deeltijds. Je kan ook ‘corrigeren’ voor opleiding en anciënniteit. Al deze ‘correcties’ verkleinen de vastgestelde loonkloof.

Wie rekening houdt met premies, met bonussen, met voordelen in natura (bedrijfswagen, laptop, gsm, groepsverzekering, …) komt dan weer op een hogere loonkloof uit. De loonkloof diept ook verder uit als men ze berekent op een hele loopbaan in plaats van per uur.

De loonkloof ligt ook hoger voor oudere werknemers dan voor jongere werknemers. En is kleiner in ondernemingen met vakbondsaanwezigheid. Vaak speelt ook een glazen plafond waarbij vrouwen minder makkelijk doorgroeien tot de hoogste en best bezoldigde functies in een onderneming of instelling.

Ilke Jaspers, genderspecialiste van het ACV: “Hoe komt het dat er in onze onderneming een loonkloof is? Hoe groot is die in vergelijking met andere ondernemingen? Waar zitten de oorzaken ? In functieclassificaties, in ongelijke toegang tot bepaalde functies of promoties, opleidingen,…? Omwille van al die uiteenlopende factoren is maatwerk per onderneming erg belangrijk. Daar kan de wet die vandaag wordt gestemd flink bij helpen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten