vrijdag 1 februari 2013

Hervorming van de index : ACV onthoudt zich in de Indexcommissie


Minister Vandelanotte heeft geoordeeld in het debat over de hervorming van de index. Hij nam de eerste nieuwe maatregelen voor de berekening van de index van consumptieprijzen (ICP): de impact van de solden op de inflatie zal meegerekend worden en er komt een nieuwe weging van de prijzen van mazout, gas en elektriciteit.

Deze maatregelen betekenen een verlies aan koopkracht van 0,25% in de privésector en systematische vertraging met één of meer maanden van de indexering voor ambtenaren en sociale uitkeringen.
Met het actualiseren van de indexkorf is niets mis. Maar voor het ACV moet dit op een evenwichtige manier gebeuren en door de sociale partners in de Indexcommissie.

De actualisering van de indexkorf moet de consumptie van gezinnen op de best mogelijke manier reflecteren, maar mag de inflatie niet op een kunstmatige manier verlagen. De inflatie meten door januari 2013, mét doorrekening van solden, te vergelijken met januari 2012, zonder doorrekening van solden, is een kunstmatige vergelijking. Het is appelen met peren vergelijken.

Daarom heeft het ACV zich in de Indexcommissie vandaag onthouden bij de goedkeuring van de Index van consumptieprijzen van januari 2013. Een onthouding, want een tegenstem had de indexering van lonen en sociale uitkeringen in gevaar kunnen brengen.

Het ACV zal bij de verdere actualisering van de indexberekening eisen om tafel leggen om zo het evenwicht na deze unilaterale ingrepen te herstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten