maandag 25 maart 2013

Duidelijk signaal voor de ISS directie

Reeds geruime tijd loopt de sociale dialoog bij ISS stroef/mank. Zo tekende de werkgever bij nieuwe aanwervingen arbeidsovereenkomsten met onbestaande uurroosters zodoende het recht op ADV-dagen niet te hoeven toekennen voor deze nieuwe aanwervingen. Wanneer de kern ISS hierover aansprak, kregen ze droogweg de melding “dat als het overleg en al de procedures gevolgd moeten worden om tot een aanpassing te kunnen komen van het arbeidsreglement, we een jaar verder zijn en daar doen wij niet aan mee”. LBC-NVK heeft dan maar officieel gereageerd dat ze vaststellen dat ISS wenst over te gaan tot het toekennen van een algemene arbeidsduurvermindering daar ISS geen discriminatie kan laten bestaan tussen een voltijds arbeidsstatuut waarna verdere invoering van deze maatregel ingetrokken werd. Vervolgens worden pogingen ondernomen om een vernieuwde it-policy & car-policy door te drukken waarbij de HR-verantwoordelijke stelt dat “overleg hierover eigenlijk niet nodig is” en dat ze de vernieuwde versies “ter kennis zal brengen van de OndernemingsRaad”. Meerdere klachten zijn tevens bij onze afgevaardigden binnengelopen van collega’s welke het werk onmogelijk gemaakt wordt – tot pestend gedrag toe – waarbij deze collega’s ervan overtuigd zijn dat het een doelbewuste strategie betreft zodoende ze “zelf de brui eraan geven en zelf de stap zetten om ISS te verlaten”. Tevens vallen wel bijna wekelijks nieuwe berichten in de bus van nieuwe ontslagen welke doorgevoerd werden. De onrust bij de werknemers en delegees is dan ook totaal.



MAAR daar komt dan nog een vervolg aan. Begin januari informeert ISS via een mailberichtje aan drie bedienden dat zij – wegens het verlies van een commercieel contract welke ISS geleden heeft – vanaf datum 1 april niet meer deel zullen uitmaken van het ISS-personeel maar in toepassing van CAO32bis overgang zullen vinden naar een nieuwe werkgever: Laurenty. Wanneer LBC-NVK Laurenty hierover contacteert, bevestigen zij de bewuste commerciële overeenkomst in de wacht gesleept te hebben waarbij zij zullen over gaan tot overname van de kuisploeg/arbeiders. Maar Laurenty is niet van plan om bedienden over te nemen. ISS weigerde ieder verder overleg om verdere tewerkstelling voor de drie betrokken bedienden uit te werken, ook al waren er verschillende openstaande vacatures welke door externe sollicitanten ingevuld zijn geworden. ISS stelde deze zaak “juridisch te zullen afhandelen”.

Wel, ISS zal alvast de mogelijkheid verkrijgen om deze zaak juridisch te gaan verdedigen... voor de arbeidsrechtbank. Op vrijdag 22 maart heeft nog een uitgebreid gesprek met Marc Weyns & Peter Tierens (beiden LBC-NVK) plaats gevonden om de best mogelijke juridische weg te bewandelen en komende dagen zal het dossier ten gronde ingeleid worden voor de arbeidsrechtbank.

Maar het gaat hier meer dan over het juridische. Het gaat hier vooral om het MENSELIJKE aspect. ISS heeft wel degelijk de mogelijkheden om een oplossing uit te werken om verdere tewerkstelling van deze drie collega’s te garanderen. Maar ze weigeren bewust om dit te doen. En we hebben een zeer sterk vermoeden waarom ISS zo zijn best doet om toepassing te kunnen laten vinden van CAO32bis in dit dossier, een van de drie betrokken bedienden is een LBC-NVK afgevaardigde. Een actieve militante welke haar vele contacten heeft met de collega’s en welke haar mond durft opendoen tegen de directie om veranderingen te bekomen. Het zou ISS alvast goed uitkomen dat ze niet meer behoort tot het eigen personeel zodoende zij op goedkope wijze afstand kunnen nemen van “een militante welke niet aan syndicaal werk doet, maar syndicaal werk zoekt”(woorden HR-manager ISS).


Dit alles moet stoppen!! Er moet een duidelijk signaal gegeven worden. Vandaar dit eerste stakingspiket.




Meer foto's vind je hier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten