vrijdag 29 maart 2013

Sociale partners sloten deze nacht totaalakkoord in NAR


Deze nacht tekenden de sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) verschillende belangrijke cao’s. Met deze cao’s is een totaalakkoord bereikt over de uitvoering van de eerdere deelakkoorden in de Groep van 10.

“Voor wie het moet rooien met een bescheiden loon, een pensioen of een uitkering komt er nu eindelijk zicht op koopkrachtverhoging. Dit voor bijna 400 miljoen euro. Bovenop de index. Die verbetering is zeer belangrijk in de huidige crisis. Met dit akkoord worden ook de lagere jeugdlonen vanaf 18 jaar afgeschaft. Daar ben ik bijzonder fier op. Vandaag worden die jongeren in hun loon tot 18% achtergesteld” stelt ACV voorzitter Marc Leemans.

“De voorbije dagen werd het sociaal overleg nog maar eens dood verklaard. We hebben daar deze nacht met deze cao’s een mooi antwoord op kunnen geven” besluit Leemans.

Lagere jeugdlonen afgevoerd
Voor jonge werknemers van 18 tot en met 20 jaar die een gewone arbeidsovereenkomst hebben, worden de lagere minimumlonen (de zogenaamde ‘jeugdlonen’) stapsgewijs tegen 1 januari 2015 afgeschaft.
Voor een 18-jarige betekent dit dat het interprofessionele minimumloon stapsgewijs stijgt van 1231,49 tot 1501,82 euro. Dat is plus 270,33 euro/maand. Sectoren kunnen vandaag zelfs nog onder de jeugdlonen duiken. Maar ook die sectoren moeten nu naar de nieuwe minima. Dan is de vooruitgang nog groter.

Meer voor lage en middellage lonen: werkbonus plus 9 euro/maand vanaf 1 april 2013
De 30 miljoen euro die de regering extra ter beschikking stelde, wordt volledig besteed aan een verhoging van de sociale werkbonus: de maximale werkbonus stijgt met 9 euro/ maand. Die verhoging geeft automatisch recht op een extra fiscale werkbonus van 0,81 euro, dus samen 9,81 euro/maand voor werknemers met een minimumloon. Werknemers met een relatief laag loon boven het minimumloon (tot 2.247,83 euro/maand) krijgen daar een deel van.
Deze verhoging van de sociale werkbonus komt bovenop de verbeteringen van de werkbonus die het ACV al op 1 januari 2013 bekwam.
Pensioenen, uitkeringen en bijstand verhoogd
Wie het moet rooien met een sociale uitkering (zieken, invaliden, slachtoffers van een beroepsziekte of arbeidsongeval, werklozen) kan ook rekenen op een verhoging van zijn inkomen.
Opvallende verbeteringen zijn:
  •  De verhoging met 2% voor de meeste minima vanaf 1 september 2013 (1,25% voor pensioenen en voor regelmatige werknemers in de invaliditeit) .
  • De verhoging van het vakantiegeld voor invaliden: plus 66 euro in mei 2013 en plus 100 euro (= verhoging tot 308,09 euro) vanaf mei 2014.
  • Verhoogde uitkering voor zwaar zorgbehoevende zieken en invaliden die van derden hulp moeten krijgen wordt op 1 april 2013 opgetrokken tot 20 euro (plus 3,43 euro per dag of plus 89,18 euro/maand)
  • Vakantiegeld voor gepensioneerden stijgt met 5% in mei 2013 en met circa 8.6% vanaf mei 2014. Vanaf 2014 ook verhoudingsgewijs voor kleinere pensioenen.
  • Voor deeltijdsen met inkomensgarantie-uitkering, wordt de periode van tewerkstelling geneutraliseerd voor zowel de degressiviteit als de stopzetting (na 3 jaar) van de inschakelingsuitkering.
Daarnaast hebben we ook verbeteringen voor bijstandsgerechtigden bekomen:
  • Leefloon + 2% op 1 september 2013.
  • Gewaarborgd inkomen voor bejaarden + 2% op 1 september 2013.
  • Inkomensvervangende tegemoetkoming voor gehandicapten + 2% op 1 september 2013.
Tijdelijk stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) met twee jaar verlengd.
In de NAR werd ook één geïntegreerde cao getekend voor de verlenging met 2 jaar van:
  • Het interprofessionele kader voor het SWT bouwvakkers met verminderde arbeidsgeschiktheid.
  • Het interprofessionele kader voor het SWT na 20 jaar nachtarbeid.
  • Het suppletoire kader voor het SWT na 20 jaar nachtarbeid voor sectoren zonder werkend paritair comité.
Voor het medisch SWT (cao 91) werd een aparte cao getekend die het stelsel met 2 jaar verlengt, inclusief ook een verduidelijking van de notie “ernstige lichamelijke problemen”.
  
‘Cliquet’ eindelijk, maar helaas slechts deels, geregeld
Het ACV vroeg en bekwam vorig jaar dat er een stelsel zou komen voor het vastklikken (‘cliquet’) van het recht op het SWT-statuut voor werknemers die langer aan de slag blijven. Nadat er al een KB kwam om dit te regelen voor de werkloosheidsuitkering, werd nu ook een cao getekend voor de bedrijfstoeslag.
Regering en werkgevers wilden voorlopig niet verder gaan dan dit te voorzien voor de algemene stelsels SWT vanaf 58 en 60 jaar. Begrijpe wie kan: waarom ook niet voor de andere stelsels garanderen dat geen rechten verloren gaan als iemand langer blijft werken?
   
Lastenverlaging
De forfaitaire vermindering van werkgeversbijdrage voor de profitsector stijgt van 400 naar 452,5 euro per kwartaal vanaf 1 april 2013 en naar 455 euro vanaf 1 januari 2014. De non-profit en de beschutte werkplaatsen worden gecompenseerd voor de kost van de hogere jeugdlonen. Dit laatste blijft uiteraard een ruim ontoereikend antwoord op onze vraag om meer te doen voor de non-profit en de beschutte werkplaatsen.
Modernisering arbeidsrecht
Wetsontwerpen en KB’s zijn in voorbereiding voor de aanpassing van de Arbeidswet en de Arbeidsreglementenwet aan de drie eerste afspraken in het deelakkoord rond de modernisering van het arbeidsrecht (uitbetalen van bijkomende uren, verhoging interne grenzen voor bijkomende uren en automatische aanpassing van het arbeidsreglement aan flexibiliteits-cao’s).
Voor de andere onderdelen (deeltijdarbeid en glijdende werktijden) is het aan de NAR om het voortouw te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten