vrijdag 29 maart 2013

Wat als er geen onthaalouders waren: de actie!


Op 1 februari 2013 heeft LBC-NVK de campagne “Wat als er geen onthaalouders waren?” afgesloten. Er wer meteen een nationale actie op 19 april 2013 aangekondigd.



WAAROM?

De succesvolle campagne WAT ALS … was het startschot van het actieplan. Maar na meer dan 10 jaar vechten en ondanks allerlei beloftes werd er vastgesteld dat er nog steeds geen volwaardig werknemersstatuut is.
Heeft het allemaal wel nog zin?

Het is maar op het moment dat de non-profit in actie schiet, dat er “iets” beweegt in het dossier. Dit zijn de gevolgen van de campagne en de actie van 1/2/2013:

1. Op 7 februari 2013 heeft het Cabinet De Coninck de vertegenwoordigers van de gemeenschappen Vlaanderen en Wallonië , het Cabinet Oncelincks en de staatssecretaris Courard samengebracht. Belangrijk hier is dat alle vertegenwoordigers opteren voor een volwaardig statuut (en niet voor de aanpassing van het huidig statuut). Verder is aangegeven dat de bestaande wetgeving op Huisarbeid kan volstaan als basis voor de uitwerking van een volwaardig statuut. Het Cabinet De Coninck verwacht dat de deelstaten tegen begin maart aangeven wat verder nodig is aan aanpassingen aan de regelgeving.

2. Op 19 februari is er opnieuw een wetsvoorstel werknemersstatuut onthaalouders ingediend door Sonja Becq. De politica van CD&V haalt zelf de campagne van de LBC-NVK aan als motivatie om dat te doen.

3. Op diezelfde dag werd Minister Vandeurzen in de Commissie Welzijn ondervraagd over onze actie van 1 februari 2013. Het spook van 100miljoen duikt hier weer op. Dat zou de kostprijs zijn van volwaardig werknemersstatuut als elke onthaalouder van vandaag op morgen een werknemer zou worden en zou genieten van alle loon-en arbeidsvoorwaarden: barema kinderverzorgster aan opgebouwde anciënniteit, eindejaarspremie, 45+dagen, ….Gelukkig geeft men aan dat deze kostprijs betwist wordt.

4. Op 21 februari ’13 hebben wij (met CNE) een onderhoud gehad met het Cabinet van Deconinck. Wij kregen een samenvatting van het gesprek van 7 februari en wij maakten de afspraak dat het cabinet een stappenplan met timing voorstelt waarin het volwaardig werknemersstatuut geconcretiseerd wordt. Dit plan moet eind maart besproken worden op een technische werkgroep waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd worden.

5. Na de aankondiging van de nationale actie van 19 april 2013 werd beslist om in het federaal parlement/commissie sociale zaken een hoorzitting te houden. Wij zijn hier op uitgenodigd: de hoorzitting zal doorgaan op 16 april 2013.

We hebben dus de actie van 19 april nodig om druk te zetten op de politieke overheden. De onthaalouders hebben de steun en de solidariteit van alle syndicalisten/ sympathisanten nodig om die druk voldoende hoog te leggen.

HOE?

Met de nationale actie 19 april wil de LBC-NVK heel veel volk mensen op straat. Niet gemakkelijk maar wel realiseerbaar. Ze rekenen natuurlijk op de kracht van onthaalouders zelf. Dankzij de steun van de grote diensten KAV Kinderopvang en Landelijke Kinderopvang hopen ze heel wat onthaalouders mee te krijgen.

Daarnaast rekent LBC-NVK op militanten van de Non-Profit en breder op die van het ACV/ ACW om niet langer te aanvaarden dat collega’s/onthaalouders nog altijd geen statuut hebben. De betoging is nationaal en wordt i.s.m. CNE en franstalige diensten georganiseerd.


Praktische info:

Traject: Centraal station naar Monica De Coninck- 10u30 (einde rond 13u). We vragen aan de regionale ministers van Welzijn om daar ook aanwezig te zijn.

Ordewoorden: geen smoesjes geen uitstel, wij laten de onthaalouders niet in de steek, wij bouwen aan de toekomst van onthaalouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten