maandag 4 maart 2013

‘Rent a man’ - De strijd tegen de loonkloof begint bij een gelijke taakverdeling thuis



De genderwerking van het ACV lanceerde vorige week op de Meir in Antwerpen de actie ‘Rent a man’. De komende weken trekt het ACV overal in Vlaanderen de straat op met ‘Rent a man’.

Met deze actie en de website www.rent-a-man-now.be vraagt het ACV aandacht voor ‘zorgende’ mannen. Want vrouwen moeten werken tot maart 2013 om evenveel te verdienen als mannen in 2012. De strijd tegen deze loonkloof begint bij een gelijke taakverdeling thuis.

“Het is belangrijk dat er een gelijke verdeling van de zorgtaken thuis komt. Zo kunnen we tot een meer gelijke verdeling komen bij het opnemen van allerlei verloven die gericht zijn op zorg. En krijgen vrouwen ook meer carrièremogelijkheden”, zegt Ilke Jaspers (ACV-genderadviseur).

Het ACV wil met deze actie ook een aantal concrete voorstellen en eisen ondersteunen:
  • Onderzoeken of geboorteverlof (het vroegere vaderschapsverlof) verplicht kan worden gemaakt om stereotypen van bij de start weg te werken.
  • Degelijke en hogere uitkeringen voor moederschapsrust, geboorteverlof, ouderschapsverlof en tijdkrediet voor zorgtaken.
  • Effectieve toepassing van de ‘nieuwe’ loonkloofwet door de ondernemingen. Deze wetgeving werd een jaar geleden goedgekeurd, maar het is nog altijd wachten op de uitvoeringsbesluiten. Daardoor dreigt de toepassing van de loonkloofwet in de ondernemingen dit jaar zeer moeilijk te verlopen.
  • Kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang met flexibele uren.

De actie ‘Rent a man’ heeft ook een interactieve poot. Tijdens de maand maart, de maand die symbool staat voor de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen, kan iedereen ook kandidaten voor de meest zorgende man inzenden via www.g-magazine.be of www.facebook.com/gendermagazine. De man die bij de poll op www.facebook.com/gendermagazine de meeste stemmen achter zijn naam krijgt, wordt in het najaar in de bloemetjes gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten