maandag 12 januari 2009

Advocaten pleitten en vakbonden betoogden aan het Justitiepaleis in Brussel voor het stakingsrecht

Deze voormiddag betoogden militanten van de bediendevakbonden aan de trappen van het Justitiepaleis voor het stakingsrecht. Ondertussen aanhoorde de rechter gedurende twee uur de pleidooien van de twee advocaten van de vakbonden en van de advocaat die de nv Carrefour België vertegenwoordigde.

De advocaten Ivo Flachet en Jan Buelens (foto) van het maatschappelijk geëngageerde advocatennetwerk Progress Lawyers Network pleitten in derdeverzet tegen een beschikking op eenzijdig verzoekschrift, met dwangsommen, dat het stakingsrecht inperkt. De nv Carrefour België werd vertegenwoordigd door advocaat Olivier Wouters, vennoot van het kantoor Claeys & Engels. Thierry Claeys bekend van de formule Claeys voor het berekenen van de opzegtermijn van een ontslagen bediende. Uitspraak in deze zaak volgt op uiterlijk 11 februari.

De vakbonden waren in de herfst van vorig jaar verwikkeld in een sociaal conflict met warenhuisketen Carrefour, naar aanleiding van de vermindere loon- en arbeidsvoorwaarden in de nieuwe hypermarkt te Brugge. Carrefour liet toen de stakingen in een aantal van haar vestigingen stopzetten door de burgerlijke rechtbanken die zonder de vakbonden te horen dwangsommen oplegden aan al wie de normale bedrijfsvoering van Carrefour rechtstreeks of onrechtstreeks bemoeilijkte of verhinderde. Door derdeverzet aan te tekenen, moeten de burgerlijke rechtbanken, via een andere rechter, hun beslissingen herbekijken en worden de advocaten van de vakbonden gehoord.

Aanstaande vrijdag 16 januari lees je in Visie, in het regionieuws van editie Brussel & Rand, een interview met de advocaten van de vakbonden die het stakingsrecht verdedigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten