maandag 12 oktober 2009

Collectief ontslag bij Cogebi in Lot?

Op dinsdag 6 oktober kondigde de directie van insolatieproducent Cogebi in Lot op een bijzondere ondernemingsraad het voornemen tot collectief ontslag aan. “In de Huysmanslaan in Lot wil men 65 banen schrappen, dat is één op drie werknemers”, zegt vakbondssecretaris Bart Deceukelier van ACV-Metaal in een eerste reactie.

Volgens de directie speelt de hevige concurrentie uit Azië en de wereldwijde economische crisis het bedrijf parten. De directie van Cogebi wil Lot uitbouwen tot het ‘excellentiecentrum' en het hoofdkwartier van de groep worden voor alle industriële activiteiten waarbij mica wordt verwerkt. Mica is een mineraal dat bestand is tegen hoge temperaturen.

De Cogebi-groep ontwerpt, ontwikkelt, produceert en commercialiseert elektrisch en hittebestendig isolatiemateriaal. In 2007 werd de groep overgenomen door de Russische industriële groep Elinar. De Cogebi-groep stelt wereldwijd 350 mensen te werk, waarvan 180 in Lot en 150 in Tsjechië. “De herstructurering lijkt enkel ingegeven door boekhoudkundige berekeningen door de nieuwe Russische eigenaar. Hij wil zoveel mogelijk besparen, dus moeten er zoveel mogelijk mensen vertrekken. Maar dit houdt totaal geen rekening met de realiteit op de werkvloer. Tot voor kort moesten er nog interimkrachten en tijdelijke werknemers aangenomen worden om de productie te realiseren”, weet de vakbondssecretaris.

De directie zegt naakte ontslagen zoveel mogelijk te zullen vermijden en wil waar dat kan mensen met vervroegd pensioen sturen of vrijwillig laten vertrekken. “Blijkbaar wil de groep de basisproducten uit het Cogebi-gamma in de toekomst in andere vestigingen laten produceren. Dit betekent dus minstens een gedeeltelijke delokalisatie van de productie! Terwijl de directie zich in een CAO werkzekerheid uitdrukkelijk engageerde om geen verhuis van machines of verplaatsing van productie door te voeren”, aldus LBC-secretaris Philippe Bervoets. Het beloven stevige onderhandelingen te worden tussen de directie en de vakbonden met naast ACV-Metaal ook de christelijke bediendebonden LBC en CNE aan tafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten