vrijdag 9 oktober 2009

Vakbonden hielden show voor waardig werk tegen de crisis


Je ziet het niet zo vaak meer: een show met duidelijke inhoudelijke informatie en entertainment van hoog niveau. Daar zorgden de twee grote vakbonden vandaag in de Brusselse hal van Tour & Taxis voor. ACV en ABVV hielden er in de twee landstalen een assemblee over waardig werk wereldwijd en bij ons.

Geen lange en droge speeches, maar een drie uur durende show met videogetuigenissen, krachtige speeches, muziek van de laatste showband, thematische mannequins op de roodgroene catwalk en een afsluitend concert van Daan. Dat was in een notendop de vakbondsactiedag.

Kinderarbeid in Birma, aanslagen op syndicalisten in Colombia, delokalisaties van bedrijven met onder meer Philips, de crisis bij MG Opel, de vraag voor een klimaatwet van The Big Ask, de aantasting van het stakingsrecht door Carrefour... (foto) allemaal thema’s die aan bod kwamen en die uitgebeeld werden door mannequins in schone kleren.

En dat de werknemers niet moeten opdraaien voor de crisis, dat ze al genoeg betaald hebben. Dat signaal werd door de vakbondstop nogmaals herhaald met gebalde taal. "Een vuist maken voor werk en voor het behoud van de sociale zekerheid", zei ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

Je kan een interview met Luc Cortebeeck van op de actiedag bekijken via acv-online.be
Indymedia maakte ook een beeldverslag van de actiedag. Bekijk de video hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten