maandag 26 oktober 2009

LBC-Vilvoorde vraagt steun voor Turkse IBM-vakbond

Vorig jaar richtten de werknemers van IBM Turkije een vakbond op. “Ze waren het beu als goedkope en misprezen onderaannemer te worden gebruikt. In Turkije moet een bedrijf een vakbond erkennen als minstens de helft van het personeel lid is. Ondanks die hoge drempel haalden de werknemers dit met de vingers in de neus”, zegt Koen Dries. Hij volgt bij ons de IT-sector op als vakbondssecretaris bij de christelijke bediendebond LBC en heeft zijn kantoor in de Vilvoordse toekomststraat.

“Omdat IBM inspraak en democratie niet echt genegen is, vochten ze de instelling van de vakbond aan. De rechtbank volgde evenwel de werknemers en IBM verloor procedure na procedure. Drie van de toekomstige Turkse vakbondsafgevaardigden waren enigszins onvoorzichtig en maakten zich zichtbaar via Facebook. Daarop werden ze door IBM aan de deur gezet in een poging de oprichting van de bond tegen te gaan. Twee collega’s werden daarop door de Turkse vakbond in dienst genomen en werken nu op de hele IT sector als de eerste twee vrijgestelden in de sector. Wellicht niet het resultaat dat IBM beoogde”, aldus Koen Dries.

“Meer dan een jaar later ziet het er naar uit dat IBM alle procedureslagen verliest. Hierop is de plaatselijke CEO nu overgegaan tot het individueel intimideren en met ontslag bedreigen van werknemers om ontslag te nemen uit de nieuwe vakbond, om alsnog onder de 50% te kunnen zakken. Vorig jaar gaven we samen met de wereldvakbond Uni een persconferentie in Istanbul over de IBM zaak. De voor mij ongeziene opkomst van tv en kranten bewijst dat buitenlandse steun, zeker uit de EU, belangrijk is in Turkije. Laat dit dus niet liggen. Steun de collega’s en teken de petitie. Een kleine moeite om de Turkse CEO te laten voelen dat de Turkse collega’s er niet alleen voor staan”, besluit de LBC-secretaris zijn oproep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten