donderdag 8 december 2011

Grote winstgevende bedrijven krijgen 16,1 miljard belastingverminderingen

Als aan grote winstgevende bedrijven een belastingvermindering kan gegeven worden van 16,1 miljard euro in 2010, waarom wordt er dan jacht gemaakt op jongeren, werklozen en bruggepensioneerden?

Trends Top en de PVDA berekenden dat de bedrijven met meer dan 10 miljoen euro winst gemiddeld belast werden tegen een tarief van 5,73%. De totale winst van deze bedrijven bedraagt 57 miljard euro. Hierop betaalden ze 3,3 miljard euro belastingen.

Het belastingtarief dat een bedrijf moet betalen op zijn winst bedraagt 33,99%. Als deze bedrijven op hun winst dit tarief zouden betaald hebben, dan zouden de belastingen niet 3,3 miljard euro zijn, maar 19,4 miljard euro. Maar door de vele fiscale verminderingen die een bedrijf krijgt, daalt het tarief in dit geval tot 5,73% en krijgen ze 16,1 miljard euro aan belastingverminderingen.

Stel dat we het belastingtarief voor deze bedrijven laten dalen tot 20%. Wel dan is de winst voor de overheid 11,4 miljard euro. Hoeveel miljard was de regering aan het zoeken?

Waarom jacht maken op jongeren, werkzoekenden en bruggepensioneerden?

Omdat de werkgevers graag beschikken over een ruime arbeidsreserve of anders gezegd over genoeg werklozen. Als er meer werkzoekenden zijn dan beschikbare arbeidsplaatsen, dan komen de lonen en arbeidsomstandigheden onder druk. “ Gij wilt meer loon en je wil geen flexibiliteit? Geen zorg voor de patroon, er staan genoeg werklozen te wachten die wel willen werken in moeilijke werkomstandigheden en voor minder loon.”(1)
Bron: Het Pensioenspook, Gilbert De Swert, p.17

We moeten niet besparen maar arbeid en rijkdom herverdelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten