vrijdag 2 december 2011

Met z'n allen op stap in Brussel


De 3 vakbonden mobiliseerden vandaag zo'n 80.000 militanten. Groen, rood en blauw allen liepen ze samen met slechts 1 kreet: nee aan het begrotingsplan, nee aan de neoliberale besparingen die de toekomstige regering Di Rupo 1 wil doorvoeren!

Het was een zeer succesvolle manifestatie. Talrijke bedrijven waren present: Accelor Mittal, Akzo Nobel, InBev...Ook de kleine omweg die het ACV Brussel-Halle-Vilvoorde maakte kwam meteen in de pers. Aan het hoofdkwartier van OpenVLD protesteerde ons verbond tegen de sinterklaaspolitiek van OpenVLD. De grote vermogens, de hoge lonen, de bedrijfswinsten, de bonussen, de speculanten, de financiële markten, ... kortom diegenen die aan de basis liggen van de huidige crisis worden gespaard. De voorbije 10 jaar stegen (ondanks de financiële crisis) de bedrijfswinsten van 47 miljard naar 82 miljard; terwijl de gemiddelde reële vennootschapsbelasting daalde tot een historisch dieptepunt van 11%. De dividenden verdrievoudigden van 9 naar 26 miljard. Alle plannen om deze groepen aan te spreken in het kader van de besparingen werden onder druk van de liberale partijen gedecimeerd. Er blijven enkel wat borrelnootjes over, die deze groepen niet zullen voelen. Hun privilegies blijven behouden. Bij hen komt Sinterklaas langs met grote cadeaus in ruil voor een eenvoudige tekening.

Anderzijds zorgde de open VLD er wel voor dat de druk op de werkende mensen sterk is toegenomen. Uiteindelijk betalen enkel de gewone mensen hun belastingen. En omdat deze gewone mensen heel het jaar braaf hun plicht doen, worden ze nog wat harder aangepakt door Zwarte Piet. Zij gaan de prijs betalen omdat men niet wil raken aan de voorrechten van de grote vermogens. Zij zullen niet enkel langer moeten werken (brugpensioen naar 62) maar ook flexibeler moeten werken (meer interim-arbeid, soepeler regeling overuren, gemiddelde arbeidstijd op jaarbasis i.p.v. op weekbasis). Tijdskrediet en landingsbanen worden afgebouwd. Werkloosheidsvergoedingen worden beperkt in tijd en teruggebracht tot een niveau ver onder de armoedegrens. Stel: je hebt 25 jaar gewerkt (en jarenlang bijdragen betaald) om vervolgens je job te verliezen en tot de bedelstaf veroordeeld te worden.

En last but not least, ook de index blijft in de vuurlinie van open VLD.

Omdat de werknemers duidelijk willen maken dat zij de crisis niet veroorzaakt hebben en zij dus ook niet bereid zijn om er (alleen) voor op te draaien, heeft ons verbond actie bij Open VLD gevoerd.

Indien je er niet bij kon zijn, bekijk dan hier ons fotoverslag 1 en fotoverslag 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten