maandag 19 december 2011

Pensioenhervorming - Gebroken beloftes

Vorige week werden de voorstellen van minister Van Quickenborne over de pensioenhervorming in zeven haasten door de Kamercommissie geloodst. Zonder enig overleg met de sociale partners.

Nochtans had premier Di Rupo, namens de voltallige regering, in de Kamer verklaard dat er over de sociaaleconomische maatregelen overleg zou komen met de sociale partners. Eerste gebroken belofte.

Tweede contractbreuk: ook een belangrijk deel van de werknemers die al eerder in tijdkrediet, loopbaanonderbreking, landingsbaan of brugpensioen stapten, zullen een lager pensioen krijgen.


Het gaat:



  • om mensen die vandaag in tijdkrediet of in loopbaanonderbreking zijn of daartoe eerder een aanvraag deden bij de werkgever;

  • om oudere werknemers die vandaag in een landingsbaan zitten of eerder al een aanvraag deden bij de werkgever;

  • om mensen die vandaag in brugpensioen zijn (met slechts enkele uitzonderingen) en nog geen 60 jaar zijn;

  • om mensen die ontslagen werden door hun werkgever met het oog op brugpensioen (met een beperkt aantal uitzonderingen).

Die mensen kozen voor onderbreking van hun loopbaan of voor deeltijdwerk, of ze werden ontslagen met het oog op brugpensioen, rekening houdend met het pensioen dat de overheid toen vooropstelde. Dit is je reinste contractbreuk.

De Minister van Pensioenen zegt dat er overleg komt over overgangsmaatregelen. We stellen echter vast dat de voorstellen van de regering, die gisteren werden besproken in de Kamercommissie, geen overgangsmaatregelen voorzien. We zijn ook nog niet uitgenodigd voor overleg.
Het ACV vraagt een duidelijk antwoord: gaan mensen die reeds een keuze maakten later een lager pensioen krijgen?

Als voor een propere auto of zonnepanelen de bestelbonnen tot 28 november 2011 terecht onder de oude regeling blijven vallen, dan moet dat voor de bestelbonnen tijdkrediet, landingsbanen, loopbaanonderbreking en brugpensioen ook kunnen. Je kan mensen achteraf geen gepeperde factuur sturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten