vrijdag 15 juni 2012

Internationale Arbeidsconferentie schort sancties Myanmar op voor één jaar


Op woensdag 13 juni 2012, besliste de IAO de sancties tegen Myanmar voor één jaar op te schorten. De regering van Myanmar had meer gewild. Samen met China had het land er bij de IAO op aangedrongen de sancties definitief op te heffen. De uitspraak van de Internationale Arbeidsconferentie, het (5000-koppige) parlement van de IAO, is belangrijk omdat meerdere landen, onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie hun beslissing hadden gekoppeld aan die van de IAO. Dat is ook logisch omdat de sancties in 1999 en 2000 uitgegaan waren van dit gespecialiseerd VN-agentschap dat samengesteld is uit regeringen, werkgevers en werknemersorganisaties. De sancties tegen Myanmar waren een gevolg van de ‘Onderzoekscommissie’ die de IAO in 1996 had opgericht als reactie op de veralgemeende gedwongen arbeid waaraan de militaire junta zich schuldig maakte.

 
De Raad van Bestuur van de IAO in november 2012 en van maart 2013 zullen bepalen op welke wijze de situatie op de Conferentie volgend jaar moet worden besproken. De moeilijke situatie in sommige regio’s in het land noopt tot de grootste voorzichtigheid en tot verdere strikte controle en opvolging.

Het gebrek aan democratie, geen vrijheid van vereniging, gedwongen arbeid noodzaakten de internationale gemeenschap begin jaren 2000 in te grijpen. De oproep het land economisch te sanctioneren werd vrij goed opgevolgd.

 
Sedert enkele maanden neemt de regering een andere houding aan, Er zijn nieuwe wetten. De deelverkiezingen werden opengesteld voor oppositiepartijen en Aung San Suu Kyi werd verkozen als parlementslid. Er werden ernstige maatregelen genomen tegen de dwangarbeid, vakbonden worden erkend.

De IAO stuurde begin mei een ‘High level mission’ bestaande uit de voorzitters van de regeringen, werkgevers en werknemers om de reële situatie te bekijken en verslag uit te brengen aan de IAO. Als vice-voorzitter van de IAO en voorzitter van de werknemersgroep nam Luc Cortebeeck deel aan de missie. Het verslag was vrij positief. De missie kreeg deze week de belofte van de regering dat ook de vakbondsleider U Maung Maung, algemeen secretaris van de FTUB, die al jaren clandestien vanuit Thailand werkt, het land in mag en er aan vakbondswerk mag doen.

 
Als gevolg van de beslissing om de sancties voor één jaar op te schorten

 
  1. mag de regering van Myanmar opnieuw deelnemen aan vergaderingen, seminaries en initiatieven van de IAO.
  2. kan er vanaf nu opnieuw ontwikkelingssteun en technische hulp geboden worden aan het land, aan vakbonden en werkgevers om sociale dialoog aan te leren.
  3. Wordt de oproep aan lidstaten en internationale organisaties om met Myanmar geen handel meer te drijven, voor één jaar opgeschort.

Donderdag 14 juni bezoekt de geweldloze vrijheidsstrijdster Aung San Suu Kyi tijdens haar eerste reis na haar jarenlange gevangenschap de IAO in Genève. Zij heeft de IAO verzocht de werknemers ook apart te mogen ontmoeten om hen te danken voor de jarenlange steun en strijd.

 

Vice-voorzitter van de IAO Luc Cortebeeck: ” Dit bezoek wordt een hoogtepunt van de conferentie. Voor mij is het een weerzien na de missie in mei. De recente evolutie in Myanmar en dit bezoek tonen aan dat het controle- en sanctiesysteem van de IAO daadwerkelijk functioneert, zelfs ten aanzien van heel moeilijke regimes. Nu komt het erop aan de werknemers goed te beschermen tegen sommige investeerders uit China , India en Japan die enkel uit zijn op de grondstoffen en de goedkope werkkrachten.”

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten