maandag 4 juni 2012

Totaalaanpak jeugdwerkloosheid nodig


Gisteren verklaarde Bruno Tobback dat minister De Coninck aan de regering zal voorstellen om 10 000 betaalde stageplaatsen te scheppen voor jongeren.

Tom Vrijens van ACV Jongeren: “Veel jongeren hebben het moeilijk om een goede, vaste baan te vinden. Terwijl het net dat is wat je nodig hebt om je eigen leven te kunnen uitbouwen. En deze zomer komen er opnieuw 80 000 jongeren bij op de arbeidsmarkt. Het wordt er dus niet makkelijker op. Zeker niet voor jongeren zonder diploma, voor allochtone jongeren of voor jongeren met een verminderde arbeidsgeschiktheid. Stages kunnen helpen om uit de werkloosheid te geraken. Maar we hebben toch nog heel wat vragen bij dit plan. Een totaalaanpak zal zeer belangrijk zijn.

Zo benadrukt de jongerenafdeling van het ACV dat er sterk moet worden gemikt op de duurzame effecten van een stage. Na de stage moet er een echt perspectief op een goede, vaste baan zijn. Dat kan door bijvoorbeeld de verworven competenties te attesteren. Zodat jongeren beter gewapend zijn bij de steeds terugkerende vraag naar ervaring. En door volop in te zetten op een doorgedreven begeleiding van jongeren, al meteen vanaf het begin van de wachttijd. Een begeleiding waarvan een stage een onderdeel kan zijn. Voor de moeilijkste doelgroepen is een aangepast stelsel van gepersonaliseerde begeleiding (‘dedicated coaches’) nodig. En voor jongeren die zonder diploma op de arbeidsmarkt komen, kan het stimuleren van alternerend leren en werken, met echte kansen op deeltijds werken, niet onderschat worden. Over dit alles zal overleg met gemeenschappen en gewesten nodig zijn.

Daarnaast vraagt ACV Jongeren om ongewenste effecten te vermijden. Zo kan het voor ACV Jongeren absoluut niet de bedoeling zijn dat een stage de wachttijd verlengt. Een wachttijd die door de besparingsmaatregelen van eind vorig jaar trouwens al met 3 maanden werd verlengd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten