woensdag 27 juni 2012

Nieuwe regels voor tijdkrediet en loopbaanvermindering


Op woensdag 27 juni werd in de Nationale Arbeidsraad (NAR) de nieuwe cao tijdkrediet (cao 103) afgesloten. Deze nieuwe cao was nodig omwille van de besparingen die de regering in het stelsel van tijdkrediet en loopbaanvermindering doorvoerde.

Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV, over de nieuwe cao: “Ondanks de besparingen hebben we de rechten op tijdkrediet vrij goed kunnen handhaven. Dat is belangrijk, want heel veel mensen gebruiken tijdkrediet om arbeid en gezin te combineren. Of om het op een einde van een zware loopbaan wat rustiger aan te doen. Op sommige punten hebben we zelfs verbeteringen bereikt. Zo kan de overstap van ouderschapsverlof naar tijdkrediet nu in alle gevallen naadloos gemaakt worden. En je kan nu ook 8 jaar viervijfden gaan werken. In de oude regeling was dat maar 5 jaar. Het interprofessionele basisrecht op tijdkrediet, nu beperkt tot 1 jaar voltijds of deeltijds, wordt ook versterkt. Het wordt 1 jaar voltijds of 2 jaar deeltijds, aangevuld met extra-kredieten voor zorg of opleiding, zonder dat daarvoor nog een sector-cao nodig is”.

De ingrepen van de regering in de landingsbanen blijven het ACV, ondanks de correcties die werden bekomen, zwaar op de maag liggen. We moeten langer werken, maar tegelijk wordt stevig geknipt in de landingsbanen die bevorderen dat werknemers langer aan de slag blijven op deeltijdse basis. Gelukkig komt er een bijkomende overgangsmaatregel voor werknemers die al in een stelsel van loopbaanvermindering zitten en willen overstappen naar een landingsbaan. En komt er ook een versoepeling voor de werknemers vanaf 50 jaar met 28 jaar loopbaan.

Belangrijk is ook dat daarmee eindelijk duidelijkheid kan komen op het terrein, omdat nu niet enkel de rechten op een uitkering, maar ook de rechten ten aanzien van de werkgevers zijn geregeld. Al blijft er nog één zwaar manco: de Minister van Pensioenen draalt met de nieuwe regeling voor de gelijkstelling voor het pensioen. Zodat er na zeven maand nog altijd geen rechtszekerheid is voor de mensen die instappen in het tijdkrediet of in een landingsbaan. Pure Kafka.


De nieuwe cao tijdkrediet samengevat

1. Een interprofessioneel recht op 12 maanden tijdkrediet zonder motief
  • op te nemen als 1 jaar voltijds, 2 jaar halftijds tijdkrediet of 5 jaar 1/5’de vermindering, of een equivalente combinatie van deze stelsels.
  • Voor de opnamemodaliteiten gelden de huidige bepalingen inzake aanvraagprocedure, drempels, eventueel uitstel, … waarbij de huidige afspraken op sector- of ondernemingsvlak behouden blijven.
  • Dit recht kan indien gewenst zonder uitkeringen uitgeoefend worden. (bijvoorbeeld om tijdelijk elders te gaan werken)
2. Een interprofessioneel recht op 48 maanden tijdkrediet met motief, voor de zorg van een zwaar ziek minderjarig kind of een gehandicapt kind tot 21 jaar
  • Op te nemen als vol- of halftijds tijdkrediet, of als 1/5’de vermindering;
  • Ook hier gelden in de bestaande opnamemodaliteiten,
  • … tenzij dit verlof wordt aangevraagd aansluitend op het thematische verlof, wat vaak het geval zal zijn. In dergelijk geval is de drempel de eerste zes maanden van het tijdkrediet niet op hen van toepassing, waardoor zij rechtstreeks aansluitend op het thematisch verlof in het tijdkrediet kunnen instappen.
  •  Ook dit recht kan indien gewenst zonder uitkeringen uitgeoefend worden.
3. Het recht op 36 maanden tijdkrediet met motief, voor de zorg voor een kind tot 8 jaar, palliatieve zorgen, de zorg van een zwaar ziek gezins- of familielid, of voor opleiding:
  • Een interprofessioneel recht indien het wordt opgenomen als 1/5’de vermindering, naast het recht op de 12 maanden zonder motief. In totaal komt dit neer op een interprofessioneel recht van maximaal 8 jaar 1/5’de vermindering.
  • Een recht vastgesteld bij sector- of ondernemingscao indien het wordt opgenomen als vol- of halftijds tijdkrediet. Bestaande sector- en ondernemingscao’s gesloten in het kader van cao nr. 77bis, zullen gelden in toepassing van dit artikel, en moeten niet heronderhandeld worden. Samen met het recht op de 12 maanden tijdkrediet zonder motief, is hierdoor in totaal maximaal 4 jaar volledige onderbreking mogelijk ( 12 m + 36 m) of maximaal 5 jaar halftijds tijdkrediet. (24 m + 36 m).
  • Ook hier gelden de bestaande opnamemodaliteiten, met opnieuw de uitzondering voor de opname van het tijdkrediet aansluitend op het thematische zorg- of palliatief verlof. (drempel niet van toepassing).
  • Dit recht kan niet worden opgenomen in combinatie met een reeds bestaande niet-toegelaten bezoldigde activiteit of met een uitbreiding van die activiteit als werknemer of zelfstandige.
De combinatie van de rechten op de 36 maanden en de 48 maanden blijft beperkt tot 48 maanden.

4. Het recht op een landingsbaan, inclusief de bekomen reparaties: (interprofessioneel, met uitzondering van de loopbaan van 28 jaar)
  • Vanaf 55 jaar 1/5’de of ½’de vermindering, voor werknemers met een loopbaan van 25 jaar;
  • Voor zware beroepen: 1/5’de vermindering vanaf 50 jaar;
  • Bovendien voor zware beroepen die tevens knelpuntberoepen zijn: ½’de vermindering, overeenkomstig het akkoord in het beheerscomité RVA;
  • Na 28 jaar loopbaan vanaf 50 jaar: 1/5’de vermindering, op voorwaarde van een sectorcao, met evaluatie in de NAR.
  • In ondernemingen in herstructurering of moeilijkheden: 1/5’de en ½’de vermindering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten