dinsdag 28 april 2009

ACV deelde pleisters uit in Brussel-Zuid


Vandaag is het de werelddag voor veilig en gezond werk. Het ACV deelde daarom vanochtend pleisters uit met het opschrift ‘Voorkomen is beter dan deze pleister’. De christelijke vakbond herdenkt vandaag de 212 dodelijke slachtoffers van een arbeidsongeval in 2007. De cijfers voor 2008 zijn nog niet beschikbaar.

In 2007 stierf bijna elke werkdag een Belg door een arbeidsongeval. Elke werkdag werden 84 werknemers gehandicapt voor de rest van hun leven. Naakte cijfers die tot nadenken stemmen en waar heel veel leed en verdriet achter schuilt.

Het is daarom dat het ACV vanochtend deze preventieve actie hield. Er werden pleisters uitgedeeld aan de pendelaars en het personeel van de NMBS in het treinstation Brussel-Zuid en in enkele ondernemingen op de Brusselse luchthaven zoals bij Aviapartner, Flightcare en DHL Aviation. Ook de werknemers van Belgacom, De Lijn en Kraft kregen een pleister en een pamflet met daarin de eisen van het ACV om arbeidsongevallen te voorkomen.

Lang niet alle arbeidsongevallen zijn toeval en daarom eist het ACV:
- verplicht en degelijk sociaal overleg over veiligheid op het werk, ook in KMO's. De 16.218 ACV-verkozenen in de Comités Preventie en Bescherming en de ACV-afgevaardigden zijn er klaar voor;
- betere toepassing van de veiligheidswetgeving via versterkte inspectie: meer inspecteurs op het terrein en lik-op-stukbeleid met strenge boetes voor werkgevers bij zware veiligheidsovertredingen;
- een betere veiligheidswetgeving voor uitzendarbeid met onder meer een verplichte opleiding op risicoposten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten