dinsdag 21 april 2009

BRC-ACV stelde Memorandum voor Brussel voor

Deze namiddag stelde het Brussels Regionaal Comité van het ACV in Café A la Mort Subite in hartje Brussel haar memorandum met het oog op de regionale verkiezingen van juni 2009 voor.

In het memorandum, een groen boekje met 48 bladzijden, kan je lezen wat de twaalf prioriteiten van het ACV in Brussel zijn voor de periode 2009-2015 inzake opleiding en onderwijs, economische ontwikkeling, huisvesting, energie, mobiliteit, tewerkstelling, beroepsopleiding en migratie. Er is ook een hoofdstuk gewijd aan institutionele hervormingen en een hoofdstuk aan de non-profitsector en het verenigingsleven in het Brussels Gewest.

Het memorandum met vakbondsprioriteiten voor een democratische, solidaire en duurzame stad is het resultaat van intern overleg met militanten uit beroepscentrales en lokale Brusselse afdelingen. En een vervolg op het werk dat geleverd werd in de werkgroepen op de 25ste verjaardag van het BRC in oktober van vorig jaar.

ACV-gewestsecretaris in Brussel, Myriam Gérard, hecht veel belang aan het eerste hoofdstuk uit het Memorandum over opvoeding en onderwijs in Brussel. “De militanten van ACV-Brussel vinden dat er meer aandacht moet zijn voor het verrijken van het onderwijsproces. Kinderen worden immers op al te jonge leeftijd blootgesteld aan manipulerende media zoals tv, reclame en internet. Er moet een halt worden toegeroepen aan manipulatietechnieken bij kinderen, voor commerciële doeleinden, van tv-stations, videogames en internetsites”, zegt ze. “De vele artiesten die Brussel rijk is, moeten daarentegen hun rol kunnen spelen in het onderwijs om op die manier kunst en cultuur een structurele plaats te geven in de schoolprogramma’s.”

In het memorandum kan je ook lezen dat de essentiële rol van het vak van leerkracht moet worden erkend en vertaald in een gevoelige verbetering van de opleiding en van de arbeidsomstandigheden. “Om burn-out te vermijden hebben leerkrachten in Brussel meer ondersteuning nodig. Er staan ook te weinig leerkrachten van allochtone afkomst in de Brusselse scholen. En er is dan ook nood aan meer diversiteitsplannen in het Brusselse onderwijs”, vindt Myriam Gérard.

“De jeugdwerkloosheid is erg groot in Brussel. Er zijn ook veel jongeren van allochtone afkomst met een hoger diploma die beneden hun opleidingsniveau tewerkgesteld zijn of helemaal geen werk vinden omwille van discriminatie. De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris moet voor een aangepaste gepersonaliseerde begeleiding en opleiding zorgen voor iedereen. Het huidige beleid van controle en activering van werklozen door de RVA moet vervangen worden”, besluit de Brusselse ACV-gewestsecretaris.

In het memorandum staan ook Brusselse ACV-eisen inzake staatshervorming met onder meer een betere samenwerking tussen Brussel 19 en het Vlaamse en Waalse gewest naar het model van samenwerking tussen de steden Rijsel, Kortrijk en Moeskroen. Het BRC vraagt ook een terugbetaling van het woon-werkverkeer voor het openbaar vervoer voor afstanden beneden de 5 kilometer.

Olivier Remy, ondervoorzitter van het BRC en LBC-vakbondssecretaris voor de non-profitsector stelde op de persconferentie ook dat er binnen het jaar een nieuw sociaal akkoord voor de Brusselse non-profit moet komen om concurrentie met de andere gewesten te vermijden. Een interview met Remy lees je in Visie 'Brussel & Rand' op vrijdag 8 mei.

Het BRC-Memorandum kan je hier downloaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten